• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Posebna sjednica o Inckovim zakonima

Skupština saziva posebnu sjednicu o zakonima koje je pokušao da nametne visoki predstavnik za BIH.

 Posebna sjednica o Inckovim zakonima Izvor: MONDO

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za iduću sedmicu nastavak redovne i dvije posebne sjednice parlamenta.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da je nastavak redovne 33. sjednice zakazan u utorak, 29. septembra, za 10.00 časova.

"U srijedu, 30. septembra, u 12.00 časova biće održana 19. posebna sjednica, na zahtjev Vlade RS, a biće razmatrana Informacija o zakonima koje je pokušao da nametne visoki predstavnik za BiH 18. septembra ove godine", naveo je Radojičić.

On je rekao da će u četvrtak, 1. oktobra, u 10.00 časova biti održana 20. posebna sjednica, na zahtjev grupe poslanika SDS-a, PDP-a, SBiH, SDA, SRS RS i nezavisnih poslanika.

"Biće razmatrane dvije tačke - Izvještaj o reviziji finansijskog izjveštaja Investiciono-razvojne banke RS od 1. januara do 31. decembra 2008. godine i Utvrđivanje stava Narodne skupštine RS u vezi sa kreditnim plasmanima IRB-a za 2008. i 2009. godinu", precizirao je Radojičić.

On je dodao da će se u ponedjeljak, 28. septembra, u 11.00 časova biti održana tematska sjednica Odbora za izbjegla i raseljena lica o temi "Položaj izbjeglih i raseljenih lica".
Predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović smatra da na sjednici Savjeta za provođenje mira ne bi trebalo da budu donesene nikakve sankcije prema RS.

On je istakao da ljudi, koji danas zasjedaju i odlučuju o sudbini RS, moraju da shvate da oni krše Dejtonski sporazum, a ne vlasti Srpske.

"Mi smo veoma odlučni da kažemo da više ne treba i da se ne mogu donositi takve odluke", rekao je Kuzmanović novinarima u Banjaluci.

Kuzmanović je naveo da probleme, koje nameće visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, doživljava kao usporavanje ili ometanje aktivnosti u RS i dodao da ni Incko, niti bilo koji drugi strani zvaničik nemaju pravo da po Dejtonskom sporazumu donose zakone.

"BiH je od 1995. godine stalno pod protektoratom i odgovorno tvrdim da je takav sistem od visokih predstavnika nedemokratski, odnosno da je riječ o diktaturi. Jučerašnji zaključci Vlade RS su zaključci svih nas u RS i svi mi stojimo iza njih", rekao je Kuzmanović.

Predsjednik RS najavio je da će se 30. septembra na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS, kada će biti riječi o nametnutim zakonima, obratiti poslanicima.

"Mi znamo da postoji tendencija nepoštivanja pravne države i vladavine prava i ukazaćemo na to da mi ne želimo nikakve konflikte, već želimo da se poštuje ono što nam je dao Ustav i što imaju sve savremene zemlje i države. To znači da mi poštujemo Dejtonski sprazum, BiH kao zajedničku državu, ali nećemo dozvoliti da se derogiraju naša ovlaštenja koja ima RS", poručio je Kuzmanović.

Prema njegovim riječima, ako jedan čovjek donosi zakone, ma ko to bio, jeste derogiranje prava parlamenta RS, Predsjedništva, Vlade i prava sudova.

"To je nešto što je nedopustivo u savremenom svijetu", istakao je Kuzmanović.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira danas treba da razmatraju zaključke, koje juče donijela Vlada Republike Srpske (RS) u vezi sa posljednjim potezima OHR-a.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE