• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osporen Zakon o zaštiti domaće proizvodnje

Ustavni sud BiH ukinuo je zakon o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Cefta sporazuma, uprkos mirnim protestima poljoprivrednika.

 Osporen Zakon o zaštiti domaće proizvodnje Izvor: MONDO

Ustavni sud BiH utvrdio je, razmatrajući zahtjev predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ilije Filipovića za ocjenu ustavnosti Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Cefta sporazuma, povredu Ustava BiH i u cijelosti ukinuo sporni zakon.

U saopštenju Ustavnog suda BiH navodi se da je ova pravosudna institucija usvojila podnosiočev zahtjev i utvrdio povredu člana III/3 b) Ustava BiH.

"Ustavni sud BiH ukinuo je u cijelosti sporni zakon u skladu sa članom 63 stav 2 Pravila Ustavnog suda BiH. Zakon prestaje da važi narednog dana od dana objave odluke u `Službenom glasniku BiH`" - ističe se u saopštenju.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda napominje se da Odluka o privremenoj mjeri Ustavnog suda BiH od 3. jula 2009. godine, kojom je obustavljeno provođenje ovog zakonskog akta, proizvodi pravno djelovanje do prestanka važenja Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Cefte.

Ustavni sud BiH privremeno je 3. jula obustavio primjenu Zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma Cefta, čime ova mjera ostaje na snazi do donošenja konačne odluke ove pravosudne isntitucija.

Obustavljanje primjene Zakona zatražio je predsjedavajući Doma naroda parlamenta BiH Ilija Filipović, koji smatra da je Zakon o zaštiti domaće proizvodnje suprotan i Ustavu i Cefti.

Zakonom se uvode carine na proizvode od mesa i mlijeka, voće, povrće, piće i alkohol, i još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.

Ustavni sud BiH danas je odbio zahtjev apelanata PPP "Domet" Glamočani i Dževada Haznadara za preispitivanje Odluke Ustavnog suda BiH broj od 27. marta 2009. godine.

Poljoprivrednici najavili blokade!

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika BiH Miro Pejić izjavio je u Sarajevu da je "apsurdna i kupljena" odluka Ustavnog suda BiH po kojoj je Zakon o zaštiti poljoprivredne proizvodnje proglašen neustavnim.

"Ustav BiH bavi se unutrašnjim uređenjem države i unutrašnjim pitanjima, a ne prekograničnom saradnjom", rekao je Pejić poljoprivrednicima koji su se okupili ispred sjedišta Ustavnog suda BiH .

On je rekao da se što prije mora raditi na promjeni trenutne situacije u kojoj se nalaze poljoprivrednici, ali i promjeni sudija Ustavnog suda BiH, koji su donijeli današnju odluku.

Pejić je najavio da će Udruženje poljoprivrednika BiH u narednom periodu blokirati granične prelaze i izaći pred resorna ministarstva, kako bi ostvarili svoja prava.

On je oko 500 okupljenih poljoprivrednika pozvao da se dostojanstveno raziđu i zahvalio svima koji su podržali današnje proteste. Protesti Udruženja poljoprivrednika BiH protekli su mirno. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE