• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Ne vodim antisrpsku politiku!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izrazio je nadu da će iduće godine građani BiH imati bezvizni režim.

 Incko: Ne vodim antisrpsku politiku! Izvor: MONDO

On je poručio da je po ovom i svim drugim političkim pitanjima u BiH potreban dijalog i tolerancija.

Incko je u obraćanju na međunarodnoj konferenciji pod nazivom "Kuda ide Evropa i BiH- između integracije i izolacije" u Banjaluci rekao da vlasti u BiH ne ispunjavaju svoje zadatke, napomenuvši da su predstavnici međunarodne zajednice po Dejtonskom sporazumu dužni da ukažu na njegovo kršenje i neefikasan rad svih institucija.

"Optužuju me i jedni i drugi, a ja sam ovdje da pomognem BiH da što prije uđe u EU", rekao je Incko, dodavši da u slučaju "Elektroprenosa BiH" ne vodi antisrpsku politiku, jer je nakon isteka mandata ponovo za direktora ove kompanije imenovao Dušana Mijatovića, koji je Srbin.

Prema njegovim riječima, po ovim i mnogim drugim pitanjima rješenja mora da nađu političari Republike Srpske i Federacije u interesu građana oba entiteta.

"Visoki predstavnik u BiH se mora povući, ali BiH mora stati na svoje noge uz pomoć domaćih političkih snaga", poručio je Incko i dodao da su vrata Evrope za BiH uvijek otvorena, jer, kako je rekao, integracija BiH u EU značajna i za RS i FBiH.

On je poručio političarima iz Sarajeva da pruže ruku srpskim i hrvatskikm političarima, da se više okrenu drugima , da se ponašaju po Ustavu i zastupljnosti Srba u institucijama FBiH i kantona.

Potpredsjednik Republike Srpske Davor Čordaš rekao je da su Hrvati kostitutivan narod u RS i da učestvuju u svim institucijama ovog entiteta.

"Nažalost, danas smo sve dalje od dogovora o ustavnim promjenama, ali vjerujem da će u interesu svih odgovorni predstavnici sva tri naroda sjesti za sto i razgovarati o svim važnijim pitanjima", rekao je Čordaš.

Biskup banjalučki Franjo Komarica rekao je da ova konferencija svojim sadržajem želi osvježiti znanja, podstaknuti savjest u davanju konstruktivnog doprinosa za bolju budućnost specifične zemlje BiH koja se, kako je naveo, kao ni jedna druga evropska zemlja nalazi u nezavidnom položaju zbog nedavne ratne tragedije, u kojoj je učestvovala i "neodgovorna" Evropa.

"Današnja, ali i sutrašnja Evropa treba ljude koji su u stanju, ali i voljni preuzeti i nositi odgovornost, treba istinske graditelje, proroke i vizionare", rekao je Komarica.

On je naveo da je potrebna jasnija i odlučnija politička volja da se konačno riješe sva, još postojeća stanja nepravde i zapostavljenosti, garantujući svakom pojedinom narodu BiH njegova prava i obaveze i osiguravajući mu jednake mogućnosti na svim područjima društvenog života, preko demokratskih ustanova.

Svi učesnici konferencije apelovali su na mir, dijalog i toleranciju, te povratak izbjeglih i raseljenih lica bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost i što brži ulazak BiH u EU.

Međunarodnu konferenciju pod nazivom "Kuda ide Evropa i BiH- između integracije i izolacije", koja se održava u Banjaluci, organizovala je Panevropska unija BiH, sa ciljem da promoviše BiH kao zemlju različitih potencijala kojima može obogatiti Evropu.

Ovom konferencijom, ističu iz Panevropske unije BiH, želi se skrenuti pažnja domaćih i međunarodnih predstavnika vlasti na trenutno stanje u BiH, kao i ponuditi rješenje problema.

Pored visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, konferenciji je prisustvovao i veliki broj predstavnika nevladinih organizacija, javnih i kulturnih radnika BiH, institucija EU, diplomatskog kora i predstavnika panevropskih organizacija iz nekoliko zemalja.  (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE