• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Incko: Moje odluke su u skladu sa Dejtonom!

Visoki predstavnik u BiH izjavio je da su njegove odluke u potpunosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

 Incko: Moje odluke su u skladu sa Dejtonom! Izvor: MONDO

Valentin Incko izjavio je u Banjaluci da su njegove odluke po pitanju Brčko distrikta i kompanije "Elektroprenos BiH", kako je naveo, u potpunosti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, zakonom i arbitražnom odlukom o Brčko distriktu.

"Donio sam te odluke da očuvam kontinuitet institucije, te produžio mandat direktoru Dušanu Mijatoviću. U međuvremenu, sa ovim mjerama sada imamo mogućnosti da vršimo pregovore o rješavanju ovog problema", rekao je Incko.

On je dodao da bi te pregovore trebalo da obave vlasnici "Elektroprenosa BiH", odnosno Republika Srpska i Federacija BiH, istakavši da bi bilo poželjno i da se sastanu premijeri oba entiteta - Milorad Dodik i Mustafa Mujezinović.

"Kada je riječ o Brčkom, ja sam u suštini ispunio ono što su trebali da ispune entiteti već devet godina. To sam ispunio i zbog toga da bi mogli lakše pripremiti tranziciju OHR-a u Kancelariju specijalnog predstavnika EU", rekao je Incko.

On je ponovio da su ove odluke donesene i s ciljem ispunjavanja uslova i ciljeva Savjeta za implementaciju mira, kao i procesa zaključivanja supervizije nad Brčko distriktom.

Visoki predstavnik Valentin Incko objavio je 18. septembra da je nametnuo set zakona koji će omogućiti zaključenje supervizije nad Brčko distriktom do 15. novembra ove godine.

Nametnuti zakoni odnose se na pitanja promjene državljanstva građana distrikta, snabdijevanje strujom i na podjelu sredstava od sukcesije bivše SFRJ.

Incko je istog dana donio odluku kojom se članovima Upravnog odbora "Elektroprenosa BiH" nalaže da bez odgađanja imenuju generalnog direktora ovog preduzeća.

U zajedničkoj izjavi predstavnika zakonodavnih i izvršnih organa vlasti RS i predstavnika RS u zajedničkim organima BiH navodi se da RS, kao strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, ne prihvata posljednje nametnute odluke visokog predstavnika u BiH i da je odlučna da se suprotstavi kršenju vladavine prava, u potpunosti opredijeljena poštivanju Dejtonskog sporazuma.

Vlada Republike Srpske utvrdila je 14 zaključaka koji se odnose na zakone koje je nametnuo Incko u oblasti elektroenergetskog sektora u kojima se naglašava da ne prihvata da se mijenja način odlučivanja i uvodi princip proste većine u "Elektroprenosu BiH".

Dodik: Sve što je RS oteto, morada se vrati

Ranije u subotu premijer RS Milorad Dodik izjavio je da će RS krenuti svojim putem ako
međunarodna zajednica bude kršila Dejtonski mirovni sporazum.

"RS će međunarodni ugovor iz Dejtona poštovati, ali ako međunarodna zajednica krši taj sporazum, RS će krenuti svojim putem jer nema cilja koji može uticati da bilo koju našu nadležnost prenesemo na BiH", kazao je Dodik novinarima u Modriči.

On je naveo da "sve što je RS oteto, moraće biti vraćeno", dodajući da vlasti ovog entiteta "ne žele sukobe, ali da svima mora biti jasno da je RS stvarnost".

Dodik je poručio i da RS neće prihvatiti nijednu nametnutu odluku visokog predstavnika, najavljujući povlačenje srpskih predstavnika iz zajedničkih institucija BiH.

On je kazao da se neće sastati sa visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inckom, koji boravi u Banjaluci, ocjenjujući da su posljednje odluke koje je visoki predstavnik nametnuo, Incku "podmetnuli određeni službenici OHR-a".

Prema njegovim riječima, Valentin Incko "nema loše namjere, ali ima lošu naviku da podleže uticaju nedobronamjernih ljudi".

Dodik je kazao da saopštenje Savjeta za implementaciju mira u BiH, kojim se daje podrška Inckovim nametnutim odlukama, "zvuči komično i dolazi po inerciji".

"Savet za implementaciju mira u BiH je vještačka tvorevina i njega Dejtonski sporazum nije predvidio", kazao je premijer RS.

On je poručio da njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prekida svaku vrstu saradnje sa Strankom demokratske akcije (SDA), najavljujući smjenu ministara SDA u Vladi RS i povlačenje SNSD-ovog ministra iz Vlade Federacije BiH.

Predsednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić rekao je da se RS i BiH trenutno nalaze u dobokoj političkoj krizi, koju je izazvala međunarodna zajednica svojim potezima.

On smatra da OHR treba da okonča mandat u BiH, poručujući da je prošao period nametanja rješenja.

Radojičić je najavio da će parlament u srijedu usvojiti zaključke Vlade RS, kojima se ne prihvata set zakona koji je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo u vezi sa okončanjem supervizije u distriktu Brčko. (MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE