• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić i Komšić o bilateralnim odnosima

Komšić se u razgovoru sa srpskim predsjednikom založio da se pitanje imovine BiH i njenih subjekata u Srbiji rješava u atmosferi dobrosusjedstva.

 Tadić i Komšić o bilateralnim odnosima  Izvor: MONDO

Predsjednik Srbije Boris Tadić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić naglasili su u Njujorku potrebu rješavanja otvorenih pitanja i poboljšanja ukupne atmosfere u odnosima.

Predsjednici Komšić i Tadić su se, na sastanku u petak na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenuih nacija, usaglasili da bi trebalo ubrzati potpisivanje ugovora o granici između BiH i Srbije u formi koja neće izazivati dalja odlaganja, prenijela je novinska agencija Fena.

Tadić i Komšić su, takođe, ocijenili da je potrebno nastaviti i ubrzati poslove oko procesa sukcesije imovine bivše SFRJ i ojačati sve oblike ekonomske saradnje.

Tadić je ponovio želju da preduzeća dvije države, kao i iz regiona, zajednički nastupaju na trećim tržištima, posebno u zemljama gdje je bivša Jugoslavija bila veoma prisutna.

Predsjednik Tadić je istakao da Srbije je ima interesa da ulaže u zajedničke projekte u energetskom sektoru u BiH, dodajući da bi i obnavljanje nekih proizvodnih procesa zbog izvoza roba trebalo da bude od zajedničkog interesa.

Komšić se založio da se pitanje imovine BiH i njenih subjekata na teritoriji Srbije rješava kontinuirano i u atmosferi dobrosusedstva.

Kako je prenijela Fena, Komšić je sugerisao da se neka specifična pitanja pokreću i rješavaju transparentno, da je BiH zainteresovana za unapređenje bilateralnih odnosa i da treba održavati dijalog medu susjedima, uz uvažavanje državnog suvereniteta dvije zemlje.

Tokom razgovora je, takođe, konstatovano da BiH i Srbija idu istim putem ka Evropskoj uniji.

Komšić se zahvalio Tadiću na bezrezervnoj podršci njegove zemlje kandidaturi BiH za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN u periodu 2010-2011.

Uz održavanje kontinuiranog dijaloga, naglašena je i potreba posjeta na raznim nivoima, uključujući i najviše.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE