• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Elektroprenos “sučelio” premijere

Priritetet nedjeljnog sastanka premijera Srpske i Federacije BiH u Doboju trebalo bi da bude rješavanje problema u “Elektroprenosu BiH”?

 Elektroprenos “sučelio” premijere Izvor: MONDO

Stranka demokratske akcije ocijenila je propalim sastanak entitetskih premijera u Doboju.

SDA navodi da je  premijer Federacije BiH namjeravao da razgovara sa premijerom RS  o realizovanju odluka visokog predstavnika, deblokadi "Elektroprenosa BiH" i neiskorišćenih sredstava ove javne korporacije, kao i rješavanju niza drugih problema kao što su gas, raspodjela akciza.

Iz ove stranke tvrde da je Dodik ovaj susret namjeravo da iskoristi kako bi, kako navode, "oslabio pritisak međunarodne zajednice i odgodio eventualne sankcije, a kasnije nastavio sa opstrukcijama u rješavanju tekućih problema i antidejtonskim djelovanjem".

SDA ostaje pri svojim stavovima da se odluke visokog predstavnika moraju provoditi i da ukoliko nema pune implementacije Dejtonskog sporazuma, onda, kako kažu, nema ni Republike Srpske ni Federacije BiH.
U Doboju je u toku sastanak premijera Srpske Milorada Dodika i FBiH Mustafe Mujezinovića. Prije sastanka nije bilo uzjava za novinare.

Iako tema  nije u cjelosti definisana, pretpostavlja se da će ključni dijalog biti vođen o aktuelnoj situaciji u “Elektroprenosu BiH.”

Dodik je ranije rekao da će sa entitetskim kolegom razgovarati o protokolarnim pitanjima entitetskih vlada, aktuelnom stanju u RS i FBiH i posljednjim dešavanjima u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izrazio je prethodno uvjerenje da će se premijeri RS i FBiH ubrzo sastati i razgovarati o "Elektroprenosu BiH", jer su entiteti vlasnici ove kompanije.

Incko je rekao da pitanje "Elektroprenosa BiH" mogu da riješe samo njeni vlasnici, a ne on kao visoki predstavnik.

Na pitanje da li će koristiti bonska ovlaštenja, ako parlament RS na sjednici 30. septembra usvoji zaključke Vlade RS u vezi sa posljednjim odluka visokog predstavnika o "Elektroprenosu BiH", Incko je izrazio nadu da će premijeri Dodik i Mujezinović naći rješenje o "Elektroprenosu BiH”.

Istovremeno, predsjednik Demokratskog narodnog saveza  (DNS) Marko Pavić kaže da odnose u ''Elektroprenosu'' treba da rješavaju vlasnici, a nikako visoki predstavnik nametanjem odluka i izazivanjem nove krize u BiH.

''Riječ je o akcionarskim odnosima dva akcionara, Republika Srpske (RS) i Federacije BiH, kao vlasnika osnovnog kapitala kompanije koji bi trebalo da urede međusobne odnose, a nikako visoki predstavnik nametanjem svojih odluka i izazivanjem nove krize u BiH na sreću onih koji tvrde da ovakva država nije funkcionalna i da je neodrživa'', rekao je Pavić i dodajući da bi Narodna skupština RS trebalo da zauzme stav o ovom pitanju.

''Dijalog je jedino rješenje za prevazilaženje problema i preuzimanja odgovornosti za budućnost BiH'', zaključio je.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE