• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rješenje za RTRS po “isprobanom receptu”?

OHR, po receptu primijenjenom u slučaju “Elektroprenos BiH", pokušava da otme i imovinu Radio-televizije RS, piše “PressRS.”

 Rješenje za RTRS po “isprobanom receptu”? Izvor: MONDO

Prema saznanjima ovog lista, glavne konce, kao i u slučaju “Elektroprenosa", vodi zamjenik visokog predstavnika Rafi Gregorijan, koji potpuno nezakonito želi da i RTRS-u “stavi ruku u džep".

Gregorijan je nedavno poslao upozoravajuće pismo predsjedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću, u kojem mu skreće pažnju da bi usvajanje dopuna Zakona o Radio-televiziji RS, kojima je predviđeno da ova medijska kuća može raspolagati svojom nepokretnom imovinom jedino uz saglasnost NS RS, predstavljalo čin podrivanja odredbi Zakona o Javnom RTV sistemu BiH i neispunjavanja obaveza proisteklih iz Dejtonskog sporazuma!

Bivši ministar saobraćaja i veza u Savjetu ministara BiH Branko Dokić, za čijeg mandata je usvojen Zakon o javnom RTV sistemu BiH na koji se poziva Gregorijan, za “Press RS” kaže da su potpuno besmislene tvrdnje prvog zamjenika visokog predstavnika, prema kojima je imovina entitetskih javnih emitera zajedničko dobro BHRT-a.

“U članu 4 Zakona o javnom RTV sistemu BiH jasno stoji da je imovina emitera isključivo u njihovom vlasništvu i to je potpuno u skladu sa preporukama Evropske komisije. Pošto je Narodna skupština RS osnivač RTRS-a, logično je da je parlament Srpske jedini nadležan za davanje odobrenja RTRS-u za raspolaganje imovinom “, kaže Dokić.

U Gregorijanovom pismu, koje je Radojičić podijelio svim narodnim poslanicima, između ostalog se navodi da u s ciljem “izbjegavanja bilo kakvih nepotrebnih rasprava, OHR iznosi bojazni u vezi s amandmanima koje je Vlada RS usvojila na 135. sjednici u vezi sa Zakonom o RTRS-u".

“Zakon o Javnom RTV sistemu BiH definiše odnos između javnih RTV servisa i ovim zakonom, koji je Parlamentarna skupština BiH usvojila u oktobru 2005. godine, utvrđeno je da su javni RTV servisi obavezni da osnuju korporaciju na državnom nivou, koja je nadležna za upravljanje imovinom i tehničkim resursima. Korporacija je obavezna i da obezbijedi zajedničko korišćenje tehničkih, finansijskih i ljudskih resursa, te da koordiniše upotrebu i upravljanje tehničkim resursima, imovinom i informatičkom infrastrukturom. Amandman Vlade RS, kojim je predviđeno da NS RS mora dati saglasnost RTRS-u za bilo koje raspolaganje nepokretnom imovinom, nije u skladu s Zakonom o Javnom RTV sistemu BiH i predstavljao bi ozbiljnu smetnju reformi javnog sistema emitovanja. Iz navedenih razloga, najbolje bi bilo da ovaj amandman ne bude usvojen”, napisao je Gregorijan.

Uprkos “sugestijama" Inckovog prvog zamjenika, poslanici NS RS su usvojili Nacrt zakona o dopuni Zakona o RTRS-u, u koji je umetnut i “sporni" amandman, a predstavnici političkih partija iz RS jedinstveni su o ocjeni da Gregorijanovo pismo Radojičiću predstavlja još jedan bezobzirni pokušaj da se po principu “Elektroprenosa BiH", grubim pritiscima i ucjenama, legalizuje klasična pljačka!

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić kaže za isti list da se OHR otvoreno stavio na stranu Bošnjaka koji žele oteti što više imovine RS.

“Očigledno nisu svjesni da vještačko održavanje u životu fantomske budalaštine koja se naziva BHRT ne može doprinijeti jačanju BiH! RTRS je osnovala Narodna skupština RS i ona je jedini vlasnik njene imovine. Gregorijan nema potrebe da šalje pisma predsjedniku NS RS jer niti je narodni poslanik, niti ga je iko iz RS birao da obavlja funkciju na kojoj se nalazi”, kaže Vasić i dodaje da su sve političke stranke u Srpskoj jedinstvene u nastojanju da se spriječi beskrupulozna pljačka imovine RS u režiji pojedinaca iz OHR-a.

Član Kolegijuma NS RS Milanko Mihajlica takođe smatra da Gregorijanova prijeteća poruka predstavlja uvod u osporavanje vlasništva Srpske nad RTRS-om. Mihajlica je ubijeđen i da će, kako kaže, pravi problemi sa Inckom i Gregorijanom tek uslijediti nakon što parlament usvoji zakon koji je na posljednjoj sjednici prošao u formi nacrta.

“Gregorijanova upozorenja moramo shvatiti krajnje ozbiljno i spremiti adekvatne odgovore u slučaju da OHR, kao u slučaju “Elektroprenosa", pokuša da nametne neprihvatljiva rešenja. Izvjesno je da će RS u narednom periodu biti izložena još snažnijim pritiscima da svoje nadležnosti i imovinu prenese na nivo BiH”, kaže Mihajlica.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE