• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH domaćin Alijansi civilizacija

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj boravio na sastanku Alijanse civilizacija u Njujorku i najavio isti skup u Sarajevu krajem godine.

 BiH domaćin Alijansi civilizacija Izvor: MONDO

Alkalaj je obavijestio učesnike  da će Sarajevo 14. decembra biti domaćin prve Regionalne konferencije grupe prijatelja Alijanse civilizacija jugoistočne Evrope.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je saopštilo da je Alkalaj u svom obraćanju pozdravio napore Alijanse usmjerene na dalje jačanje i razvijanje preventivne diplomatije, te uspostavljanje čvrstih veza između različitih društvenih zajednica.

Alkalaj je podsjetio je da je BiH prošla kroz tragičan period, čije posljedice osjeća cijela zajednica, te naglasio nastojanje da se ponovo izgradi povjerenje kroz dijalog različitih etničkih grupa, s ciljem uspostavljanja stabilnijeg i prosperitetnijeg društva po mjeri svih građana.

Tokom ministarskog sastanka razmatrani su prioiteti koji su u fokusu interesa Alijanse, pitanja razvijanja mreže partnerstva sa državama, međunarodnim organizacijama, civilnim društvom te privatnim sektorom, kako bi se ojačala njihova interakcija i saradnja unutar sistema UN.

Trajni ciljevi Alijanse su razvijanje i podrška projektima koji promovišu razumijevanje i pomirenje među kulturama na globalnom nivou, posebno između muslimanskih i zapadnih društava i to kroz četiri glavna područja djelovanja - obrazovanje, mladi, mediji i migracije.

Alijansa civilizacija osnovana je 14. maja 2005. godine na inicijativu španske i turske vlade, a pod pokroviteljstvom UN.

Ova inicijativa, originalno nastala kao rezultat potrebe za premošćivanjem globalnih nesporazuma između muslimanskog i zapadnog svijeta, poprima šire razmjere pri čemu poštivanje ljudskih prava, multilateralizam, vladavina prava i druga slična pitanja zauzimaju sve značajnije mjesto.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE