• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Propao sastanak Dodik- Mujezinović

Stranka demokratske akcije (SDA) tvrdi da je sastanak premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića i premijera RS Milorada Dodika - propao.

 Propao sastanak Dodik- Mujezinović Izvor: MONDO

SDA navodi da je Mujezinović u nedjelju namjeravao da razgovara sa premijerom Dodikom o realizovanju odluka visokog predstavnika, deblokadi "Elektroprenosa BiH" i neiskorišćenih sredstava ove javne korporacije, kao i rješavanju niza drugih problema kao što su gas, raspodjela akciza.

Iz ove stranke tvrde da je Dodik ovaj susret namjeravo da iskoristi kako bi, kako navode, "oslabio pritisak međunarodne zajednice i odgodio eventualne sankcije, a kasnije nastavio sa opstrukcijama u rješavanju tekućih problema i antidejtonskim djelovanjem".

SDA ostaje pri svojim stavovima da se odluke visokog predstavnika moraju provoditi i da ukoliko nema pune implementacije Dejtonskog sporazuma, onda, kako kažu, nema ni Republike Srpske ni Federacije BiH, navodi se u saopštenju.
Dodik je ranije rekao da će sa entitetskim kolegom razgovarati o protokolarnim pitanjima entitetskih vlada, aktuelnom stanju u RS i FBiH i posljednjim dešavanjima u BiH.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izrazio je prethodno uvjerenje da će se premijeri RS i FBiH ubrzo sastati i razgovarati o "Elektroprenosu BiH", jer su entiteti vlasnici ove kompanije.

Incko je rekao da pitanje "Elektroprenosa BiH" mogu da riješe samo njeni vlasnici, a ne on kao visoki predstavnik.


Na pitanje da li će koristiti bonska ovlaštenja, ako parlament RS na sjednici 30. septembra usvoji zaključke Vlade RS u vezi sa posljednjim odluka visokog predstavnika o "Elektroprenosu BiH", Incko je izrazio nadu da će premijeri Dodik i Mujezinović naći rješenje o "Elektroprenosu BiH”.
Istovremeno, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Marko Pavić kaže da odnose u ''Elektroprenosu'' treba da rješavaju vlasnici, a nikako visoki predstavnik nametanjem odluka i izazivanjem nove krize u BiH.

''Riječ je o akcionarskim odnosima dva akcionara, Republika Srpske (RS) i Federacije BiH, kao vlasnika osnovnog kapitala kompanije koji bi trebalo da urede međusobne odnose, a nikako visoki predstavnik nametanjem svojih odluka i izazivanjem nove krize u BiH na sreću onih koji tvrde da ovakva država nije funkcionalna i da je neodrživa'', rekao je Pavić i dodajući da bi Narodna skupština RS trebalo da zauzme stav o ovom pitanju.

''Dijalog je jedino rješenje za prevazilaženje problema i preuzimanja odgovornosti za budućnost BiH'', zaključio je.

Dodik: U slučaju nametanja, povlačenje srpskih predstavnika

Dodik je poručio da će se srpski predstavnici automatski povući iz državnih organa BiH ako visoki predstavnik pokuša da nametne bilo kakva rešenja koja se odnose na RS, njene
institucije ili pojedince.

"To znači da će se iz organa BiH - parlamenta, Saveta ministara BiH, automatski povući predstavnici RS i tamo se neće vraćati. Ako žele da provjere našu ozbiljnost, neka provere", kazao je Dodik novinarima u Doboju.

On je naveo da je spreman da nastavi razgovore "prudske trojke", poručujući da RS neće pristati da joj se nameću bilo kakva rješenja.

"Možemo da se nađemo kada god ko to neko hoće i da razgovaramo o svim pitanjima. Mislim da je potrebno relaksirati političku situaciju, a to, prije svega, podrazumijeva da visoki predstavnik mora da suspenduje svoje prethodno nametnute odluke", kazao je Dodik. (MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE