• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OHR: Odluka se ne odnosi na vlasništvo!

Odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka ne odnosi se na vlasništvo "Elektroprenosa", saopštio OHR.

 OHR: Odluka se ne odnosi na vlasništvo! Izvor: MONDO

U saopštenju se tvrdi da vlasnička struktura nad "Elektroprenosom BiH" ostaje ista - 41 odsto Republika Srpska i 59 odsto Federacija BiH, te da ni odluka visokog predstavnika od 18. septembra niti nalog supervizora za Brčko distrikt Rafija Gregorijana od 19. septembra ne mijenjaju ovaj omjer.

"Nalog supervizora naprosto pojašnjava da ako `Elektroprenos` prestane da postoji kao pravno lice nekada u budućnosti, njegova imovina locirana u distriktu pripašće Brčko distriktu u skladu sa Konačnom arbitražnom odlukom, Aneksom Konačne arbitražne odluke i Ustavom BiH", ističe OHR.

U saopštenju se navodi da je Inckovom odlukom od 18. septembra Upravnom odboru "Elektroprenosa" naloženo da pokrene proces imenovanja novog generalnog direktora bez odgađanja.

"Odluka, takođe, obavezuje sadašnjeg generalnog direktora `Elektroprenosa` da ostane na dužnosti i obavlja sve poslove u skladu sa Zakonom, sve do imenovanja njegovog nasljednika, odnosno do njegove smjene sa dužnosti. Na kraju, odlukom je predviđen mehanizam za zamjenu generalnog direktora u prelaznom periodu u slučaju ostavke ili spriječenosti da obavlja funkciju", navodi se u saopštenju.

Nalogom Gregorijana od 19. septembra potvrđeno je da imovina "Elektroprenosa" koja se nalazi u Brčko distriktu ostaje isključivo u vlasništvu "Elektroprenosa", osim ukoliko ovo preduzeće prestane da postoji kao pravno lice.

Navodeći razloge za ovakvu odluku visokog predstavnika, OHR tvrdi da je Savjet za provođenje mira /PIK/ 30. juna ove godine naglasio, a ambasadori Upravnog odbora 18. septembra potvrdili da se, kako kažu, funkcionisanje "Elektroprenosa" kontinuirano i ozbiljno pogoršavalo usljed aktivnosti i opstrukcija organa vlasti RS i njihovih predstavnika.

OHR navodi da su neki od razloga za Inckovu odluku i to što se Upravni odbor "Elektroprenosa" nije sastao više od godinu dana, bez obzira na ponovljene pokušaje predsjedavajućeg da sazove sastanke, kao i činjenicu da su primali platu cijeli ovaj period, da je mandat četiri člana Upravnog odbora istekao u protekle dvije godine i da je mandat trojice ključnih izvršnih direktora i svih članova Komisije za reviziju istekao prije pola godine.

Navodeći rezultate rada i koristi Elektroprenosa za RS, OHR-a navodi da je od početka reforme sektora električne energije 2002. godine i naknadnog stvaranja ove kompanije kao temelja ove reforme, međunarodna zajednica uložila stotine miliona evra u uspostavljanje i poboljšanje elektroenergetske infrastrukture u BiH.

"Kao rezultat, elektroenergetski sistem BiH je u potpunosti funkcionalan i bolji od sistema susjeda. U prve dvije godine svog rada, Elektroprenos se dokazao kao profitabilno preduzeće. Njegov profit u 2007. godini iznosio je 13,5 miliona KM, a u 2008. 21 milion KM", navodi OHR.

RS je od rezultata rada Elektroprenosa stekla direktnu dobit, odnosno zaradila 3,4 miliona KM u 2007. i 2,1 milion KM u 2008. godini na račun poreza na dobit preduzeća, koji se plaća prema sjedištu preduzeća smještenom u Banjaluci.

OHR tvrdi da po tom osnovu FBiH nije dobila ništa, a da je smještajem sjedišta Elektroprenosa u Banjaluci otvoreno 100 radnih mjesta.

U saopštenju se navodi da su pravni osnovi za osnivanje "Elektroprenosa" Sporazum između premijera FBiH i RS o kompaniji za prenos električne energije i nezavisnog operatera sistema zaključen 2. juna 2003. godine na osnovu Ustava BiH, Zakon o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH, koji je usvojio Parlament BiH, zahtjev iz Evropskog partnerstva, kao i zahtjev iz pregovora oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE