• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škole u Sarajevu rezervisane za Bošnjake?

Svi direktori škola u Sarajevu su Bošnjaci. Od deset imenovanih direktora nema nijednog ni Srbina ni Hrvata.

 Škole u Sarajevu rezervisane za Bošnjake? Izvor: MONDO

Činjenica da u Sarajevu nema nijednog direktora nebošnjaka na čelu nekog od javnih preduzeća pokazuje katastrofalno stanje i nepodnošljiv položaj Srba u Federaciji BiH (FBiH), izjavio je direktor Biroa za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba Dušan Šehovac.

Svi direktori škola u Sarajevu su Bošnjaci, o čemu svjedoči i posljednja sjednica Vlade Kantona Sarajevo na kojoj je data saglasnost za imenovanja deset direktora u osnovnim školama na području Sarajeva. Od deset imenovanih direktora nema nijednog ni Srbina ni Hrvata, piše ''Glas Srpske''.

Šehovac je konstatovao da je imenovanje direktora u školskim institucijama samo nastavak prakse tihog etničkog čišćenja koje se godinama provodi u Sarajevu.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Slavko Jovičić rekao je da Bošnjaci pokazuju kakvu BiH žele i kroz organizaciju i zapošljavanje u školskim ustanovama, a najkarakterističniji i najdrastičniji je Kanton Sarajevo koji bi trebalo da bude "najmultietničkiji".

U opštini Stari Grad prije rata je živjelo 76 odsto Bošnjaka, a danas 95,4 odsto. U 17 škola u ovoj opštini u školske i nadzorne odbore imenovano je 58 članova i samo četiri među njima nisu Bošnjaci.

U opštini Centar, gdje je prije rata živjelo 50 odsto Bošnjaka, Srba je bilo 20 odsto, a danas ih ima samo nešto više od četiri odsto, dok je Hrvata bilo oko sedam odsto, a danas ih je za procenat manje.

"U 20 škola ove opštine i tri javne ustanove za kulturu u uprave i nadzorne odbore imenovana su 93 člana, od čega samo 16 nisu Bošnjaci'', rekao je Jovičić, dodajući da istraživači Centra za promociju civilnog društva nisu mogli da dođu do podataka za opštinu Novo Sarajevo gdje je prije rata živjelo 35 odsto Bošnjaka, Srba 34 odsto, Hrvata devet odsto i Jugoslovena 15 odsto.

Prema njegovim riječima, u 20 škola u opštini Novi Grad, u 13 školskih i sedam nadzornih odbora, imenovano je 87 članova, od čega samo devet nisu Bošnjaci.

Jovičić je istakao da su isključivo Bošnjaci u 15 upravnih odbora u 25 visokoškolskih ustanova na području Kantona Sarajevo.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE