• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Referendumom protiv spornih odluka?

Ukoliko međunarodna zajednica bude kršila Dejtonski mirovni sporazum, RS će “krenuti svojim putem“, izjavio za “Glas Javnosti” premijer Srpske.

  Referendumom protiv spornih odluka? Izvor: MONDO

“Ukoliko visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ne povuče ili poništi odluku o izuzimanju imovine ‘Elektroprenosa’ iz vlasništva Republike Srpske i Federacije BiH u korist Distrikta Brčko, Republika Srpska će najverovatnije raspisati referendum o izdvajanju iz BiH”, najavio je premijer Srpske, Milorad Dodik.

Upozorio je da će Srpska ispoštovati Dejton, ali, ako taj isti sporazum međunarodni faktor u BiH bude kršio i to svjesno, Srpska, kaže premijer, neće imati drugog izbora nego da “krene svojim putem .”

“RS će krenuti svojim putem jer nema cilja koji može uticati da bilo koju našu nadležnost prenesemo na BiH. Sve što nam je oteto moraće da bude vraćeno! Ne želimo sukobe, ali svima mora biti jasno da je Republika Srpska stvarnost”, poručio je Dodik.

Dodao je da RS neće prihvatiti nijednu nametnutu odluku visokog predstavnika, najavljujući i mogućnost povlačenja srpskih predstavnika iz zajedničkih institucija BiH”, prenio je isti list.

Predsjednik republičkog parlamenta Igor Radojičić izjavio je takođe za isti list da RS trenutno pokušava da postigne kompromis u ovom sporu.

“Želimo o svemu da se dogovorimo sa visokim predstavnikom. Dva premijera su već održala sastanak i ukoliko Valentin Incko pristane da se ovo pitanje vrati na početak, imaćemo rješenje krize. Ukoliko ne bude tako, parlament će usvojiti zaključke Vlade RS, kojima se ne prihvata set zakona koji je visoki predstavnik nametnuo u vezi sa okončanjem supervizije u Distriktu Brčko, i imaćemo eskalaciju krize”, zaključio je Radojčić.

Predsjednik Narodne skupštine još je dodao da se Srpska i BiH nalaze u dubokoj političkoj krizi, koju je izazvala međunarodna zajednica svojim potezima.

“Ovo je jedan od elemenata krize, jer krize kod nas konstantno ima. Najspornije je to što je jednom od osam donijetih odluka Incko riješio da imovinu RS prepusti Distriktu Brčko. Dakle, ‘Elektroprenos’ je kompanija u kojoj udio imaju Federacija i RS. Ovom odlukom će se ta imovina predati Distriktu Brčko, koji uopšte nije imao udio u ovoj kompaniji. To je zapravo najveći kamen spoticanja “, rekao je Radojčić.


Perica Rajičević, poslanik SNSD, potvrdio je za “Glas javnosti” da Republika Srpska neće prezati ni od preduzimanja “svih mogućih koraka i mjera“ kako bi zaštitila građane i interes Srpske.

“Ukoliko to bude podrazumijevalo referendum, ne bježimo ni od toga! Na to ćemo se odlučiti ukoliko se ovo što se danas dešava u RS bude nastavilo. Ovo nije viđeno nikada do sada. Bilo je nacionalizacija od strane komunista, ali u to vrijeme je postojao zakon koji je tako nalagao za sve. To se sada selektivno primjenjuje i to tako što neko dođe i kaže da nešto što jeste nečija imovina, i ne spori se to, od danas više nije njegovo već nekog drugog”, objasnio je Rajičević. Prema njegovim rečima, najspornija odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka tiče se imovine “Elektroprenosa“.

Usvojenim zakonom o prenosu, regulatoru i operateru sistema električne energije u BiH 2002. godine, stvorene su pretpostavke za osnivanje jedinstvene kompanije za prenos električne energije.

Tako je “Elektroprenos/Elektroprijenos“ BiH a. d. Banja Luka osnovana 2004. godina, dok je 2006. godine i službeno započela rad. Zadatak kompanije je da svu električnu energiju koja se proizvede u elektranama prenese do elektrodistributivnih područja ili velikih industrijskih potrošača i da poveže elektroenergetski sistem BiH sa elektroenergetskim sistemima susjednih zemalja i šire i time omogući izvoz, uvoz i tranzit električne energije.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE