• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iliji Jurišiću 12 godina zatvora

Vijeće Okružnog suda u Beogradu za ratne zločine osudilo je Iliju Jurišića na 12 godina zatvora zbog napada na kolonu JNA u Tuzli, maja 1992. godine.

 Iliji Jurišiću 12 godina zatvora Izvor: MONDO

Prema optužnici, Jurišić je kao visoki starješina MUP-a BiH i dežurni Operativnog štaba Javne bezbjednosti Tuzla, a nakon prijema naredbe za napad od svog pretpostavljenog, svim naoružanim jedinicama bošnjačko-hrvatske strane izdao naredbu za napad na kolonu JNA koja se 15. maja 1992. mirno povlačila iz tog grada.

Na osnovu te naredbe, snajperisti su, prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila, blokirali dalji prolaz kolone, a potom pucali i ubijali vojnike koji nisu bili organizovani za borbu niti u mogućnosti da pruže otpor.

Tom prilikom uništena su vidno obilježena sanitetska vozila, a prema optužnici koja je 18. septembra precizirana, u napadu na vojnu kolonu ubijen je najmanje 51 vojnik, dok je najmanje 50 ranjeno.

Obrazlažući presudu, predsjedavajuća sudskom vijeću Vinka Beraha Nikićević je rekla da je na suđenju nesporno utvrđeno da su postojali sporazumi BiH i SRJ, kao i civilne i vojne vlasti Tuzle sa kasarnom JNA Husinska buna o mirnom povlačenju vojnika JNA iz Tuzle 15. maja 1992.

Kako je navela, Krizni štab Tuzle je pripremao zaposjedanje trase kojom je JNA trebalo da se povlači i uslijedio je napad koji se može okarakterisati kao "diverzantsko-prepadno dejstvo sa elementima klasične zasede".

"Napad je perfidno pripremljen jer su vojnici koji su se povlačili i njihov komandant Mile Dubajić dovedeni u zabludu", kazala je Beraha Nikićević dodajući da je po ocjeni suda, Jurišić znao za pripreme napada, kao i da je trebalo da odbije da prenese naredbu za napad koji je izdao njegov pretpostavljeni Meša Bajrić.

Odbrana osuđenog Jurišića ocijenila je presudu od 12 godina zatvora kao skandaloznu i zaprepašćujuću i najavila podnošenje žalbe Vrhovnom sudu.

"Sud je ostao nedorečen po pitanju koju je to naredbu Jurišić izdao i kako je glasila", kazao je njegov branilac Đorđe Dozet. Odbrana je ponovila da je Jurišić prenio naredbu: na vatru vatrom koja je defanzivna i odbrambenog karaktera.

Portparol tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić ocijenio je da je presuda "satisfakcija za ubijene i njihove porodice".

"Tužilaštvo za ratne zločine je obećalo da neće zaboraviti nijednog vojnika ubijenog u Tuzli", rekao je Vekarić agenciji Beta nakon izricanja te presude i dodao da je za tužilaštvo najvažnije da je "sudski utvrđen zločin u Tuzli".

Vekarić je rekao da je sud ocijenio stepen odgovornosti Jurišića na način na koji je "opisan u izrečenoj presudi".

Vekarić je istakao da će tužilaštvo podržati svaki dijalog Srbije i Bosne i Hercegovine o mjestu gdje će Jurišić služiti kaznu zatvora, ali je naveo da je "to posao nadležnih ministarstava" dvije zemlje.

Suđenje Iliji Jurišiću počelo je 22. februara prošle godine. Uhapšen na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i u pritvoru je dvije i po godine.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE