• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simulacija terorističkog napada u Banjaluci

Pripadnici brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane oružanih snaga BiH u Zalužanima kod Banjaluke izveli pokaznu vježbu "Spasilac 2009".

 Simulacija terorističkog napada u Banjaluci Izvor: MONDO

Pripadnici brigade vazdušnih snaga i protivvazdušne odbrane oružanih snaga BiH u ponedjeljak su u Kasarni "Krajiških brigada" u Zalužanima kod Banjaluke izveli pokaznu vježbu upotrebe helikoptera i vozila civilnih institucija u slučaju izvršenja medicinske evakuacije povrijeđenih.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general - pukovnik Miladin Milojčić ocijenio je da je vježba dobro izvedena i istakao da su prvi put u ovakvom manevru angažovane civilne strukture.

"Cilj vježbe je uvježbavanje posade helikoptera za efikasno i bezbjedno izvršavanje zadataka prevoženje medicinskog osoblja, pružanje prve pomoći povrijeđenima, evakuacija sa nepristupačnog terena i medicinska evakuacija do najbliže medicinske ustanove", izjavio je Milojčić.

On je objasnio da prvi scenario vježbe pokazuje saobraćajnu nesreću sa više učesnika sa različitim kriterijumima, gdje u sprečavanju povrijeđenih učestvuju pripadnici oružanih snaga BiH, MUP-a Republike Srpske (RS), vatrogasne jedinice, te pripadnici hitne pomoći banjalučkog Doma zdravlja.

Milojčić je naglasio da drugi scenario vježbe pokazuje mogući teroristički ili bilo koji drugi napad na kolonu vozila u pokretu i saniranje posljedica.

On je izrazio očekivanje da će na osnovu današnje analize vojne vježbe biti sačinjene procedure ko koga zove u slučajevima saobraćajnih nezgoda i prirodnih ili drugih katastrofa, znajući ko raspolaže kakvim kapacitetima.

Milojčić je rekao da je prva adresa Ministarstvo odbrane BiH na koju se bilo ko sa terena mora obratiti u slučaju pomoći Oružanih snaga BiH u saobraćajnoj nesreći ili u slučaju prirodnih katastrofa, nakon čega se u pomoć uključuju i vojnici.

U vježbi su angažovani helikopteri "UXX", "Gazela", "MI-8T", "MI-8MTV", vozila hitne pomoći, pripadnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka i vatrogasna vozila.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE