• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FBiH ogorčena presudom, RS "zadovoljna"

Presuda Iliji Jurišiću, izazvala burne i oštre kritike u FBiH. U Tuzli najavljeni masovni protesti! U RS smatraju da je pravda dijelom zadovoljena.

 FBiH ogorčena presudom, RS "zadovoljna" Izvor: MONDO

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić smatra da je sasvim logično da je Ilija Jurišić osuđen na 12 godina zatvora za napad na "Tuzlansku kolonu" u maju 1992. godine, jer je napokon osuđen neko ko je odgovoran za ubijanje tadašnjih pripadnika JNA.

"Svjestan sam da će ta presuda izazvati mnoga reagovanja i kotroverze, ali je zadovoljen djelić pravde da je neko odgovoran za ubijanje nedužnih vojnika koji su se povlačili iz Tuzle", rekao je Bosić  u Banjaluci.

Predsjednik Republičke organizacije poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović izjavio je da visina presude Iliji Jurišiću kojom je osuđen na 12 godina zatvora za napad na "Tuzlansku kolonu" nije zadovoljavajuća, ako ne otpočne proces utvrđivanje odgovornosti ostalih koji su u tome učestvovali, uključujući i vojne i civilne vlasti u Tuzli i u BiH.

"Ne mislim da ova presuda može biti satisfakcija žrtvama tog gnusnog zločina u Tuzli, ali će biti ako se otvori proces i za ostale učesnike, jer nije Jurišić sam bio u tome", izjavio je Mitrović Srni.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić pozvao je sve nadležne organe BiH da pruže svu neophodnu pomoć Iliji Jurišiću koji je pred sudom u Beogradu osuđen na 12 godina zatvora, zbog napada na "Tuzlansku kolonu" u maju 1992. godine.

Silajdžić je osudio odluku Vijeća Okružnog suda u Beogradu, saopšteno je Kabineta bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

"Ovakvim pristupom, Srbija ne ugrožava samo interese BiH i njenih građana, već takođe dovodi u pitanje bitne postulate međunarodno-pravnog poretka", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH izražava žaljenje zbog odluke Vijeća Okružnog suda u Beogradu da osudi Iliju Jurišića na 12 godina zatvora, zbog napada na ‘Tuzlansku kolonu’ u maju 1992. godine”, saopšteno je iz Kabineta ministra Safeta Halilovića.

"Smatramo da od procedure pritvaranja do načina vođenja istražnih radnji i spornih okolnosti utvrđivanja odgovornosti - sve upućuje na pristrasnost u provođenju sudskog procesa protiv Jurišića, odnosno političku režiju i šire političke motive ovog slučaja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ocjenjuje da "postoji opravdana bojazan" da su povrijeđena ljudska prava Jurišiću u svim fazama vođenja postupka, a posebno u pogledu osuđujuće presude.

Udruženje "Front", Omladinska organizacija "Oko", Mladi antifašisti BiH, Udruženje građana "Multi" Tuzla, pozivaju građane Tuzle da sutra (u utorak) u što većem broju dođu pred Bosanski kulturni centar u Tuzli, kako bi protestovali zbog “skandalozne presude” Suda za ratne zločine Srbije protiv njihovog  sugrađanina Ilije Jurišića.

“Pozivamo građane da u što većem broju dođu na skup kako bi izrazili punu podršku žrtvi politike, te poručili domaćim političarima da je vrijeme da odu sa vlasti dok nisu prodali sve patriote ove zemlje”, saopštili su iz ovog udruženja.

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je ocijenila da presuda Iliji Jurišiću, predstavlja "nastavak srpske državne politike iz devedesetih godina prošlog vijeka", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema ocjeni SDP, "ovim činom službeni Beograd pokušava presudom nevinom čovjeku nadomjestiti sve presude međunarodnog i pravosuđa u regionu protiv političkog, vojnog i policijskog vrha Republike Srbije" i konstatuje da je presuda Jurišiću "neljudska i nepravedna".

Udruženja Žene Srebrenice iz Tuzle i Srebreničke majke iz Srebrenice "ogorčena su odlukom Vijeća Okružnog suda, javlja Radio Slobodna Evropa.

"Srbija, umjesto da hapsi ratne zločince odgovorne za genocid i agresiju na BiH, na čelu sa Ratkom Mladićem, koji još uživaju zaštitu i slobodu u Srbiji, bavi se procesuiranjem nevinih ljudi kao što je Jurišić, koji je imao sreću da preživi agresiju na BiH", navodi se u saopštenju ovih udruženja.

Selim Bešlagić
, bivši načelnik Tuzle, rekao je da je presuda “katastrofalna i dokaz da srbijansko pravosuđe nije pravosuđe nego politička institucija”, jer je, kaže, presuda Jurišiću politički čin.

"To se vidjelo i po načinu čitanja presude. Pročitana je samo optužnica, svi zahtjevi Tužilaštva su prihvaćeni, a zahtjevi branilaca odbijeni. Od svjedoka koji su dali iskaz nijedan ga nije optužio za ono što mu je stavljeno na teret", rekao je Bešlagić za portal sarajevo_x.

Klub poslanika Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH izrazio "protest i ogorčenje" zbog odluke Vijeća Okružnog suda u Beogradu da osudi Iliju Jurišića na 12 godina zatvora .

"Njegovo hapšenje i cjelokupni sudski postupak su farsa, a da i ne govorimo da je odnos prema bolesnom Iliji Jurišića bio potpuno nehuman", saopšteno je iz Kluba poslanika Stranke za BiH.

Odnos zvaničnih vlasti BiH prema Iliji Jurišiću prokomentarisao je kao dokaz da "država BiH nije država" i da je ovom presudom Srbija dobila pravo da sudi svim građanima BiH.

Nekadašnji general Armije BiH Sefer Halilović “zatečen je” viješću da je Okružni sud u Beogradu osudio Iliju Jurišića na 12 godina zatvora.

Nakon “prvobitnog šoka i nevjerice”, prokometarisao je da je da je riječ o nepravednoj odluci, koju je donijela politika, a ne pravna država.

"Sve je bilo jasno i prije suđenja. Srbiji je bila potrebna ta odluka kako bi dokazali da su se tobože branili“, kazao je za sarajevo_x Halilović.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je Iliju Jurišića na 12 godina zatvora za napad na "Tuzlansku kolonu" 15. maja 1992. godine.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE