• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živković: Popis - nasušna potreba

Oni koji osporavaju popis stanovništva u BiH žele da prikriju etničko čišćenje koje se desilo u Federaciji BiH, smatra Milorad Živković

 Živković: Popis - nasušna potreba Izvor: MONDO

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković rekao je da je popis stanovništva 2011. godine međunarodna obaveza BiH i nasušna potreba sa ekonomsko-socijalnog stanovišta, postavljajući pitanje kako BiH misli u EU ako ne zna koliko ima stanovnika.

Živković je rekao da oni koji osporavaju popis stanovništva tvrdnjama da će on verifikovati etničko čišćenje žele, ustvari, da prikriju da se ono desilo u Federaciji BiH (FBiH).

"Oni koji tvrde da se u Republici Srpskoj (RS) desilo etničko čišćenje, žele da prikriju da je ono bilo u FBiH. O tome najbolje govore i podaci koju kažu da se u RS od oko 560.000 izbjeglica vratilo oko 200.000, dok se sa druge strane u FBiH od oko 500.000 izbjeglih Srba vratilo samo njih 80.000", rekao je Živković, gostujući na Radio-televiziji RS.

On je naglasio da je ustavno pravo svakog čovjeka da se izjasni o svojoj naciji, vjeri i jeziku i da to niko ne može da ospori, ali isto tako ni da nametne.

Živković je podsjetio da je u BiH kontinuitet takvog izjašnjavanja od 1856. godine.

Direktor Dokumentaciono-istraživačkog centra iz Sarajeva Mirsad Tokača rekao je da popisa stanovništva u BiH mora biti, složivši se da svako treba da ima pravo da se izjasni o svojoj naciji, vjeri i jeziku.

Demograf Stevo Pašalić rekao je da, prema sadašnjim podacima, od 223 zemlje u svijetu samo Somalija i Liban neće vršiti popis stanovništva i da ne bi bilo dobro da im se pridruži i BiH.

On je dodao da popis služi isključivo u statističke svrhe, a da ga politika kasnije koristi, navodeći da ljudima treba ostaviti slobodu da li žele o nečemu da se izjasne.

Poslanik SDA u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić nije protiv popisa stanovništva, ali bez nacionalnih, vjerskih i jezičkih odrednica, jer smatra da još nije završen proces povratka.

Direktor Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković smatra da je za multietničke zemlje, kao što je BiH, značajno da se zna kakvo je stanje etničkih grupa u društvu.

Ona je rekla da je ovaj zavod spreman da obavi popis u RS, ako ne bude dogovora na nivou BiH.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović rekla je da je sve spremno da se, u slučaju usvajanja zakona o popisu stanovništva, na proljeće obavi probni popis da bi se izvršile potrebne korekcije za popis koji bi se desio 1. aprila 2011. godine.

Prema njenim riječima, preliminarni proračni predviđaju da će popis koštati oko 42 miliona KM.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE