• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smijenjen direktor Banke Srpske

Autor mondo.ba

Agencija za bankarstvo Republike Srpske smijenila je direktora "Banke Srpske“ Zdravka Trivunčića zbog kršenja odluke Agencije kojom je banci bilo zabranjeno da prima depozite.

  Agencija je Rješenje o suspenziji Trivunčića donijela u petak, 31. oktobra i istovremeno naredila Nadzornom odboru Banke Srpske da hitno imenuje vršioca dužnosti, javlja Capital.

Trivunčić je prekršio nekoliko propisa i odluka, a najveći mu je propust što je Banka Srpske nastavila da prima depozite iako je to Agencija izričito zabranila, s obzirom da je kapital banke znatno ispod zakonskog limita od 15 miliona KM i biće joj oduzeta licenca ukoliko ubrzo ne bude dokapitalozovana.

Predsjednica Nadzornog odbora Banke Srpske Snežana Vujnić potvrdila je tačnost ove informacije i najavila da će se odbor hitno sastati već danas ukoliko se utvrdi da može, jer je većina članova podnijela ostavke.

"Pokušavam dogovoriti sastanak sa Agencijom za bankarstvom da dobijemo tumačenje da li Nadzorni odbor može donijeti odluku o imenovanju vršioca dužnosti direktora Banke Srpske, s obzirom da su tri od pet članova podnijeli ostavke, ali one još nisu prihvaćene od skupštine akcionara. Ukoliko stav Agencije bude pozitivan, već danas ćemo se sastati i imenovati vršioca dužnosti“, rekla je Vujnić.

Nadzorni odbor Banke Srpske ne funkcioniše već mjesecima jer su ostavke podnijeli Vujnić, Branislava Milekić direktorica Elektroprivrede RS i Mladen Milić direktor Fonda PIO.

Na pitanje da li je Agencija dala neki rok Nadzornom odboru za imenovanje vršioca dužnosti Vujniće kaže: „Nije, već piše 'odmah'“.

Ona nije mogla govoriti o razlozima suspenzije direktora, nego je uputila novinare  na Agenciju za bankarstvo, ali oni nisu odgovarali na telefonske pozive.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas da podržava rad institucija Srpske, pa tako i Agencije za bankarstvo čijim je rješenjem izrečena privremena mjera suspenzije direktoru "Banke Srpske" Zdravku Trivunčiću, prenosi Srna.

Dodik je rekao da razlog za takvo rješenje ne zna, niti treba da zna. On je istakao da smjena bilo koga ne treba da znači destabilizaciju neke situacije.

"Banka ima određene probleme, ali radimo sve što je moguće da je stabilizujemo. Ima nekoliko varijanti i vjerujem da ćemo uspjeti da je dovedemo u poziciju stabilne institucije", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da problemi banke nisu takvi da bi se uspostavilo opšte nepovjerenje prema toj instituciji.

"Najavljivao sam dokapitalizaciju banke, ali ne želim da komentarišem napore drugih da to onemoguće, koji su to činili perfidno, permanentno i uporno dovodeći kredibilitet našeg prijedloga u pitanje, ali to nije izgubljen prijedlog i vjerujem da ćemo uspjeti to da uradimo", istakao je Dodik.

Banka Srpske umjesto prikazane dobiti od 298 hiljada KM je prošle godine zapravo poslovala sa gubitkom od minimalno 17 miliona KM.

"Banka ne ispunjava zakonske uslove za poslovanje koje je propisala Agencija za bankarstvo Republike Srpske, a njeni finansijski izvještaji ne daju istinit i objektivan prikaz stanja imovine i obaveza“, zaključeno je u revizorskom Izvještaju o poslovanju banke za 2014. godinu.

Nezavisni revizor je Banci Srpske dao čvrsto i argumentovano negativno mišljenje sa nizom primjedbi na njeno poslovanje i friziranje poslovnih rezultata, od pogrešnih knjiženja, rezervacija, ispravki vrijednost hartija od vrijednosti iz inostranstva, do procjene nenaplativosti kredita, neusklađenost sa propisima Agencije, pa do procjene vrijednosti imovine.

U Revizorskom izvještaju od maja ove godine jasno je navedeno da je banka precijenila svoje prihode i podcijenila rashode za minimalno 3,5 miliona KM, ali detaljnom analizom revizorskog mišljenja, koji su za portal Capital uradili bankarski stručnjaci, utvrđeno je da je skriveni gubitak Banke Srpske veći od 17 miliona KM.

Precizan iznos, za koliko je gubitak veći od 17 miliona, teško je utvrditi jer su revizori „EF Revizora“ Milan Kondić i Srećko Vidović u objavljenom skrećenom Revizorskom izvještaju, bili dvosmisleni u ocjenama, izbjegavajući precizirati koliko iznosi razlika između prikazanih i stvarnih vrijednosti pogrešnih knjiženja.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije je najavio prodaju 75 posto kapitala banke za 17 miliona evra, uz obavezu kupcu da uloži dodatnih 300 miliona evra.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE