• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bosić: Riješiti se stranaca iz Ustavnog suda BiH

Autor SRNA

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić smatra da su svi u BiH svjesni da, prije ili kasnije, BiH mora da se riješi stranaca iz Ustavnog suda ako želi da bude suverena zemlja.

"Pozivamo sve da to uradimo odmah i pokažemo da sami upravljamo svojom budućnošću. Da li to uradili sada, za mjesec dana, godinu, dvije ili tri, to je posao koji se mora uraditi", rekao je Bosić novinarima u Sarajevu na božićnom prijemu koji je organizovao član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić.

On je naveo da ne zna da li će se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, čiji su predlagači poslanici klubova SNSD-a i SDS-a, naći na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH 12. januara, kako je predviđeno dnevnim redom, jer još nije prošao sve komisije, odnosno postoje primjedbe tehničke prirode koje treba uvažiti.

"Ako ne bude razmatran u utorak, 12. januara, onda će sigurno biti na narednoj sjednici. Taj zakon odnosi se, prije svega, na Ustavni sud BiH, na promjenu zakona koji bi onemogućio da stranci odlučuju o bitnim pitanjima u BiH. Otvorili smo neformalne razgovore sa ostalim političkim faktorima u Parlamentarnoj skupštini BiH i vidjećemo kako će oni ići", rekao je Bosić i dodao da ostaje da se vidi da li će to podržati, prije svega, predstavnici bošnjačkih stranaka.

On je istakao da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Republike Srpske pokazala koliko je krhka politička atmosfera u BiH i koliko se jednim političkim gestom ili nepromišljenom odlukom Ustavnog suda BiH može ponovo da vrati na nivo nepovjerenja kakav je bio prije pet ili šest godina.

"Trebalo je da svi izvuku pouku da niko nikome ne može da nameće stvari, pogotovo da određuje koje praznike da slavi. Pitao sam neke političare iz reda bošnjačkog naroda kako misle da bi reagovali oni i njihovi glasači da je Ustavni sud BiH donio odluku da 1. mart ne može biti praznik. Za nas 1. mart nije praznik, ali nikada nismo potezali to pitanje", rekao je Bosić, koji je predsjednik SDS-a.

Napominjući da je potrebno razumijevanje i tolerancija, on je upozorio da se, ukoliko bude politika "zabadanja prsta u oko suprotnoj strani", nikada neće doći u situaciju da se krene naprijed.

On je ubijeđen da će biti otvoreni politički razgovori u okviru BiH o promjenama, ne samo Zakona o Ustavnom sudu BiH, nego uopšte o pravosuđu.

"Jedan dio tih razgovora se vodi u okviru strukturalnog dijaloga. Ubijeđen sam da će sazreti mišljenje da mi unutra treba da napravimo dogovor, bez pritiska spolja. Već postoje neki pomaci i vrlo brzo, možda već u roku od sedam dana, čućete o čemu je konkretno riječ", najavio je Bosić.

On smatra da bi rezerve Centralne banke BiH koje predstavljaju višak svakako trebalo staviti na raspolaganje privredi koja bi otvorila nova radna mjesta. "Ta sredstva trebalo bi usmjeriti u otvaranje novih radnih mjesta", poručio je Bosić.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE