• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik Albanije: BiH da prizna Kosovo

Autor SRNA

Predsjednik Albanije Bujar Nišani zatražio je danas u Sarajevu od članova Predsjedništva BiH da preispitaju mogućnost revizije stava BiH u vezi sa eventualnim priznavanjem samoproglašenog Kosova i dokumenata kosovskih građana.


"Vjerujem da bi to bio dobar korak i za Kosovo i za cijeli region", rekao je Nišani na konferenciji za novinare nakon sastanka u Predsjedništvu BiH.

On smatra da su ta dva pitanja u interesu BiH i samoproglašenog Kosova.

"Podijelio sam svoj stav sa članovima Predsjedništva BiH jer je moja želja da BiH prizna Kosovo. Mislim da je to i realnost", naveo je Nišani.

On ocijenio da to priznanje "nije nikakav atak na neku drugu zemlju, nego doprinos stabilnosti i saradnji u regionu".

Prema njegovim riječima, zahtjev da BiH prizna samoproglašeno Kosovo i kosovska dokumenta jeste recipročan interes.

On je rekao da ovo pitanje ima i svoju unutrašnju dimenziju, a to je pravo na slobodno kretanje, uključujući i ekonomski razvoj.

"Drago mi je da sam naišao na veliko razumijevanje i dobru volju članova Predsjedništva BiH", poručio je Nišani.

Čović: Mnogo prostora za jačanje privredne saradnje

BiH i Albanija njeguju prijateljske odnose, bez otvorenih pitanja, a dijele i čvrstu opredijeljenost za evroatlantske integracije, izjavili su danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Albanije Bujar Nišani.

Čović je naglasio da BiH i Albanija treba da izgrade još bolje odnose na političkom, privrednom i kulturnom planu, kao i u drugim oblastima.

"Evroatlantski put nema alternativu za BiH", rekao je Čović nakon sastanka sa Nišanijem kojem su prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović.

Govoreći o spoljnoj politici, on je naveo da BiH želi da gradi više nego dobre odnose sa susjedima, pri čemu ima ključni, istorijski zadatak da se na tom putu odupre svim eventualnim pokušajima bilo kakve destabilizacije prilika u regionu.

"Želimo da unaprijedimo i obogatimo međusobnu saradnju izgradnjom saobraćajne i energetske infrastrukture u regionu", rekao ja Čović.

On smatra da ima mnogo prostora za jačanje privredne saradnje BiH i Albanije, posebno turizma, a sve u duhu dobrih istorijskih i kulturnih veza.

Prema njegovim riječima, obostrana je želja za boljim povezivanjem BiH i Albanije putem realizacije regionalnih projekata i inicijativa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da BiH ima istorijsku i nezamjenjivu ulogu za stabilnost i saradnju u regionu i Evropi, kao i za izgradnju dobrosusjedskih odnosa. "Mada, nerijetko smo zarobljenici sukoba naših susjeda preko naših leđa", rekao je Čović.

Nišani je zahvalio za dobrodošlicu i gostoprimstvo u Sarajevu i konstatovao da BiH i Albanija imaju mnogo toga zajedničkog, što se posebno odnosi na njihovo stremljenje evroatlantskim integracijama.

On je potvrdio da BiH i Albanija nemaju otvorenih pitanja, pri čemu je naglasio punu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.

"Uspjeli smo da ostvarimo kontakte na najvišem nivou i uvjerio sam se u prijateljski odnos BiH prema Albaniji", naveo je Nišani.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da trgovinska razmjena između BiH i Albanije bilježi porast, dodajući da to može i treba da bude na još višem nivou, pogotovo ako se zna da 16 kompanija iz BiH ima zapaženu ulogu u privredno-ekonomskom životu Albanije.

Prema njegovim riječima, posebnu pažnju treba posvetiti realizaciji regionalnog projekta Jadransko-jonske magistrale, čime će biti stvoreni bolji uslovi za slobodno kretanje ljudi, robe i usluga.

"Želja mi je da jednog dana naši građani mogu da se međusobno posjećuju i putuju bez pasoša i viza, samo sa ličnom kartom", poručio je albanski predsjednik. To će, pojašnjava on, ojačati ekonomski razvoj.

Nišani je čestitao BiH za korake i reforme koje sprovodi na putu ka EU, a podržao je i integraciju BiH u NATO, kao i njen angažman u procesu Brdo-Brioni.

On je izrazio želju da BiH podrži članstvo samoproglašenog Kosova u Jadransko-jonskoj povelji, jer smatra da bi to bio doprinos stabilizaciji prilika u regionu.

Prema njegovim riječima, Albanija je orijentisana ka dobrosusjedskim odnosima i stabilizaciji političkih prilika u regionu, što zahtijeva iskren angažman i konkretne korake svih zemalja zapadnog Balkana.

Nišani je naveo da je na sastanku sa članovima Predsjedništa BiH pomenuo mogućnost revizije stava BiH u vezi sa nepriznavanjem samoproglašenog Kosova i kosovskih dokumenata.

On je dodao da je danas u Sarajevu razgovarano i o koordinaciji i saradnji u vezi sa bezbjednosnim pitanjima u regionu, posebno u svjetlu zajedničke borbe protiv terorizma i svih oblika organizovanog kriominala.

Ivanić: Kosovo je dio Srbije

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je danas da je na sastanku sa albanskim predsjednikom Bujarom Nišanijem istakao da je za njega Kosovo i Metohija dio Srbije i da se tu ništa neće promijeniti.

"Priznavanje Kosova nije tema o kojoj mi imamo uopšte namjeru da razgovaramo i ta tema nikada neće biti na sjednici Predsjedništva BiH dok sam ja njegov član", rekao je Ivanić na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je istakao da je jasno rekao da BiH neće mijenjati svoju politiku o Kosovu.

Komentarišući Nišanijevu izjavu da je naišao na veliko razumijevanje i dobru volju članova Predsjedništva, Ivanić je rekao da se ona odnosi samo na slobodu kretanja ljudi između BiH i Kosova.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

4S

Hoce,cim Albanija prizna Republiku Srpsku

Banja Luka

Moze,priznacemo Koso,ali prvo nezavisnu Republiku Srpsku

MONDO REPORTAŽE