• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvijanović: Vlada nemoćna u vezi Banke Srpske

Autor SRNA

Vlada Republike Srpske ne može ništa učiniti ako Agencija za bankarstvo Republike Srpske donese odluku o likvidaciji Banke Srpske, izjavila je premijer Srpske Željka Cvijanović.

Cvijanovićeva je danas u Sarajevu rekla novinarima da je, u skladu sa zakonom, konačna odluka o Banci Srpske na Agenciji za bankarstvo koja može da donese i odluku o njenoj likvidaciji.


"Mi smo kao Vlada išli drugom linijom računajući da bi trebalo da bude izvršena reorganizacija banke. Smatramo da bi bilo dobro da se Banka Srpske pretvori u novu finansijsku organizaciju", izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Vlada dala oblik i suštinu jednoj takvoj novoj finansijskoj organizaciji, smatrajući da bi na taj način apsolutno bili zaštićeni svi klijenti te banke na adekvatan način.

"Vlada je vodila razgovore sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o Banci Srpske jer je bila više za to da se izvrši reorganizacija banke. Mi smo prvo predložili jedan plan reorganizacije, a nakon toga i drugi u koji smo uključili sve sugestije MMF-a", navela je Cijanovićeva.

Ona je rekla da se MMF izjasnio da je za njih u redu i varijanta likvidacije i reorganizacije, s tim da su više za likvidaciju.

"Bez obzira što su Vlada Srpske i MMF postigli sporazum, neku vrstu dogovora kako treba da izgleda taj model reorganizacije, nije u rukama ni Vlade i MMF-a da donesu konačnu odluku o Banci Srpske", objasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, status Banke Srpske je jedna od stvari koje bi trebalo da budu završene do zaključenja pregovora sa MMF-om, bez obzira da li je riječ o reorganizaciji ili likvidaciji.

"Banka Srpske je pitanje uopšte odnosa prema bankarskom sektoru. Imamo obavezu donošenja novih zakona na kojima se odavno radi, uvažavajući sugestije MMF-a i drugih", navela je Cvijanovićeva.

Govoreći o 10 miliona KM "Elektroprenosa BiH" koji su bili u Banci Srpske, Cvijanovićeva je navela da je uprava ove firme o tom pitanju pokrenula sve zakonske procedure.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE