• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borac VRS prijeti da će se spaliti!

Dragomir Rosić (57) najavio da će se zapaliti u centru Banjaluke ukoliko vlast njegovoj porodici ne obezbijedi smještaj

 Borac VRS prijeti da će se spaliti! Izvor: MONDO

Dragomir Rosić (57), borac prve kategorije Vojske RS i penzionisani radnik banjalučkog „Autoprevoza", zaprijetio je da će se spaliti u centru Banjaluke ukoliko nadležne republičke i gradske institucije hitno ne obezbijede njegovoj tročlanoj porodici bilo kakav smještaj i omoguće im uslove za život dostojan čovjeka!

Rosić za "Press RS" kaže da je o teškom položaju svoje porodice u posljednjih nekoliko godina obavijestio skoro sve nivoe vlasti u RS. Prema njegovim riječima, preko potrebne pomoći, kojom bi njegova porodica konačno bila sklonjena s ulice, nema.

"Cijeli radni vijek proveo sam u „Autoprevozu", iz kojeg sam 1998. otišao u invalidsku penziju zbog teškog srčanog oboljenja. Kao učesniku rata i borcu na prvoj liniji fronta od 19. septembra 1991. do kraja 1995. godine, „Autoprevoz" mi je 1993. dodijelio stan u ulici Stepe Stepanovića, iz kojeg se pređašnji vlasnik, Srbin, iselio negde početkom rata. Međutim, nakon što je sin bivšeg vlasnika podnio zahtev za vraćanje stana, koji je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS usvojilo, 17. septembra 2001. isteran sam na ulicu sa ženom i djetetom. Od tada pa sve do danas traje moja grčevita borba da bukvalno obezbijedim krov nad glavom", kaže Rosić.

Da nesreća nikad ne dolazi sama potvrđuje i teška bolest Dragomirove supruge Milene (53), koja je prije nekoliko godina oboljela od raka dojke, zbog čega je i ona morala da ode u prevremenu penziju.

"Moja invalidska penzija iznosi 470 maraka, supruga ima 230, sin Aleksandar još je nezaposlen, a za plaćanje privatnog smeštaja u kojem se nalazimo od 2001. mesečno moramo da izdvojimo 300 KM. Pošto smo supruga i ja teško oboljeli, zbog čega najveći dio novca odvajamo za lijekove, možete zamisliti kako živimo", priča Rosić.

Direktor banjalučkog „Autoprevoza" Dragoslav Mihajlović kaže da preduzeće u kojem je Dragomir Rosić proveo čitav radni vijek ni na koji način nije u mogućnosti da pomogne svom bivšem radniku.

"Vjerujem da se taj čovek nalazi u teškoj situaciji i preporučujem mu da ukoliko smatra da je oštećen na bilo koji način pravdu potraži na sudu. Nažalost, „Autoprevoz" ne može da mu pomogne da riješi svoje stambeno pitanje", kaže Mihajlović.

Predsednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz kaže da je upoznat sa teškim položajem porodice Rosić i da je o njihovim problemima upoznao i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS iz kojeg su, tvrdi Ćurguz, obećali da će nesrećnoj porodici u najskorije vrijeme pružiti neophodnu pomoć.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu i zaštitu civilnih žrtava rata Radomir Graonić za "Press RS" kaže da će nadležno ministarstvo sasvim sigurno izaći u susret zahtjevima porodice Rosić, ali da je prije svega potrebno da oni pokažu malo strpljenja.

"Ne postoje nikakve prepreke da Rosići dobiju pravo na jednokratnu pomoć u vidu alternativnog smještaja i sve što je potrebno jeste da podnesu zahtjev Odjeljenju za boračko-invalidsku zaštitu grada Banjaluka. Vlada RS ima snažnu političku volju da riješi stambene probleme svim borcima koji su stvarali RS i po tom pitanju niko ne bi trebalo da ima nikakve dileme", kaže Graonić.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE