• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o referendumu u skupštinskoj proceduri

SDS pokrenula je u Narodnoj skupštini postupak za donošenje Nacrta zakona o referendumu i građanskim inicijativama u RS.

 Zakon o referendumu u skupštinskoj proceduri  Izvor: MONDO

Njime se predviđa da se referendum obavezno sprovodi u slučaju promjene ustava RS i BiH i u slučaju pristupanja nekom od vojnih saveza.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić na konferenciji za novinare u Banjaluci ocijenio je da je to kvalitativna promjena u odnosu na dosadašnju situaciju gdje moguće da aktuelna vlast, iako svjesna da se npr. dvije trećine građana protive ulasku u NATO, "gura RS" u tom pravcu. 

Bosić je podsjetio da je ova inicijativa najavljena u septembru na osnovu međustranačkog dogovora i da očekuje    podršku i od SNSD-a i svih drugih poslanika.

Zakon predviđa da procedure donošenja odluka ostaju u parlamentima, ali obavezuje predstavnike iz RS u zajedničkim institucijama BiH da se ponašaju u skladu sa referendumom.

"Ovaj zakon rješava neka od najvažnijih pitanja za budućnost RS i biće prekretnica za mnoge probleme kojima je RS izložena, kao i stabilizacioni faktor prilika u RS i BiH, jer će odvratiti sve one koji pritiscima spolja pokušavaju iznuditi rješenja koja nisu u interesu RS", smatra lider SDS-a. On je dodao da je zakon odgovor na pitanje da li je moguće da se vrše velike promjene sistema unutar RS, a da građani ne budu uključeni.

 "U Ustavu BiH nema mogućnosti provođenja referenduma na nivou BiH. U Ustavu RS postoji mogućnost i osnov za donošenje ovog zakona o volji građana u vezi sa najvažnijim pitanjima", pojasnio je Bosić. Potpredsjednik SDS-a i šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Borislav Bojić rekao je da je tekst zakona u skupštinsku proceduru upućen u formi nacrta kako bi se razmatrao u redovnoj proceduri i da bi se omogućilo da sve stranke mogu ugraditi svoje stavove u prijedlog zakona.

"S obzirom na to da je tekst zakona usaglašen sa većinom političkih partija, očekujem od njih aktivno učešće u definisanju sadržaja konačnog teksta", naglasio je Bojić.

Potpredsjednik SDS-a i poslanik Narodnoj skupštini RS Ognjen Tadić naveo je da je ovaj zakon podsjetnik da vlast pripada narodu, a ne političkim strankama ili bilo kojem funkcioneru i dodao da je zakon usaglašen sa praksom zemalja u tranziciji i okolnih zemalja, prije svega sa zakonodavstvom Srbije

Predlagač Nacrta zakona o referendumu i građanskim inicijativama u RS je Klub poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE