• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više para radnicima ministarstava RS?!

Nacrt budžeta za 2010. predviđa da pojedina ministarstva u Vladi imaju na raspolaganju više novca za plate i naknade troškova zaposlenih.

 Više para radnicima ministarstava RS?! Izvor: MONDO

Istovremeno, projektovane su plate na osnovu sadašnjeg broja zaposlenih svih budžetskih korisnika. To praktično znači da će u administraciji u nekim ministarstvima biti zaposleno još ljudi, što je u suprotnosti sa ranijim tvrdnjama o višku radnika koji će dobiti otkaze, prenosi blic.rs.

Najizdašnije ministarstvo, bar što se tiče plata, je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju koje će u odnosu na 2009. dobiti čak 51 odsto više novca ili ukupno 1,16 miliona KM.

U stopu ga prati Ministarstvo za porodicu, omladinu i sport koje je za svoje zaposlene namijenilo 14 odsto više, što je u novcu dodatnih 864.000 KM.Najzanimljivija su veća izdvajanja za plate u Ministarstvu finansija koje, inače, ima više od 200 zaposlenih. Njima će naredne godine slijedovati uvećanje od sedam odsto, a dobiće 4,9 miliona maraka.

”Skromniji” su u ministarstvima industrije i tehnologije koja će obezbijediti dva odsto više za plate, a MUP RS će dobiti „povišicu” od jedan odsto.

Ostali ministri u Vladi RS shvatili su ozbiljnost situacije i smanjili su izdvajanja za plate, a "rekorder” je Ministarstvo poljoprivrede sa planom utroška manjim za 33 odsto. Ostala ministarstva "srezala” su troškove za zaposlene od tri do 11 odsto, dok su neka zadržale iste budžetske pozicije.

Novi budžet prati prošlogodišnji trend „krpljenja” obaveza sa ionako tankog računa od privatizacije-isplata kamata i glavnica po emitovanim obveznicama neće biti isplaćene iz budžeta, nego sa tzv. eskrou računa.

Planirani rashodi iz državne kase biće pokriveni pod uslovom da MMF naredne godine uplati predviđenih 219 miliona maraka. U suprotnom, uzimaće se novac sa eskrou računa. Zanimljivo je da Vlada uz budžet nije pripremila ekonomsku politiku na osnovu koje bi se video plan makroekonomskih kretanja tokom naredne godine. Ovogodišnju ekonomsku politiku u Vladi više i ne spominju, jer je doživela krah- planiran je rast DBP od 6,4 odsto i suficit od 1,5 odsto DBP. Preambiciozni planovi sada izgledaju smiješno, jer ćemo 2009. završiti sa budžetskim deficitom od oko 170 miliona KM i to po prognozama ministra finansija RS.

Ekonomista Svetlana Cenić ocjenjuje da nacrt budžeta nema veze sa strukom i da predstavlja “čist marketinški potez”.

“Najavljuju vraćanje plata na isti nivo od juna za policiju i prosvetu, neposredno pred izbore. Kako to da nema para do jula, a poslije će biti?”, pita Cenićeva.

Ona tvrdi da plate u 2011. neće biti vraćene na nivo iz 2009, jer "para neće biti”. Ona podsjeća na svoja ranija upozorenja da ćemo 2009. nekako pregurati, ali da slijedi teža 2010, a 2011. još gora jer ćemo tada vraćati dugove, a “ispariće” novac od prodatog "Telekoma”.

Cenićeva upozorava i na konstantno povećanje javne potrošnje koja je u 2005. na nivou BiH iznosila 47,7 odsto društvenog bruto proizvoda, dok sada guta više od 50 odsto DBP.

Goran Račić iz Udruženja ekonomista RS SWOT kaže da je projekcija budžeta diskutabilna, jer je trebalo je ići u ozbiljnu reformu penzionog sistema. "Više nemamo vremena za odlaganje te reforme, jer je evidentno da Fond PIO ulazi u sve veće probleme i u pitanju je redovnost isplate penzija” upozorava Račić. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE