• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren pozvao lidere BiH na dogovor

Komesar za proširenje EU Oli Ren pozvao je lidere u BiH da postignu dogovor, kako bi se stekli uslovi za podnošenje kandidature.

 Ren pozvao lidere BiH na dogovor Izvor: MONDO

Ren je istakao da je uslov za kandidaturu BiH u EU zatvaranje OHR-a, te ustavne promjene kako bi zakoni uskladili sa evropskom poveljom o ljudskim pravima.

"Nadam se da će zbog građana BiH, njeni lideri biti na visini istorijskog zadatka", rekao je Ren u Evropskom parlamentu, gdje je u toku zadnja debata pred donošenje Rezolucije o proširenju.

Ren je probleme, koje su u BiH veći nego u drugim državama u okruženju, pripisao posljedicama.
"Ali, standardi za primanje u EU neće se zbog toga snižavati. Oni su takvi kakvi jesu i treba ih dostići, a uvjeren sam da to BiH može", poručio je Ren.

 Ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt tokom debate je rekao da neće prestati razgovori o reformama u BiH, koji bi trebali dovesti do situacije da zemlja može da razmišlja o mogućnosti da podnese kandidaturu za članstvo u EU.
Bilt i Ren su tokom debate u Evropskom parlamentu opisali stanje u kojem se nalaze zemlje bivše Jugoslavije na putu evroatlantskih integracija.

Obojica su istakli da bi BiH, ukoliko ispuni tražene uslove, sljedeće godine mogla dobiti bezvizni režim.

 U Evropskom parlamentu u toku je zadnja debata pred donešenje Rezolucije o proširenju, u kojoj poslanici iz svih političkih partija podržavaju ovu strategiju.Priključenje zapadnog Balkana je bez sumnje prihvaćeno, dok Turska izaziva suprotna reagovanja. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE