• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Popis ili "u koš" sa Somalijom

Ukoliko se u BiH ne organizuje popis, ova zemlja bi uz Somaliju i Liban bila treća u svijetu u kojoj taj posao neće biti obavljen do 2011.

 Popis ili "u koš" sa Somalijom Izvor: MONDO

"Međunarodne standarde za popis stanovništva preporučuju UN, a specifičnosti se prepuštaju svakoj zemlji, tako da BiH zbog tih specifičnosti trpi već 19 godina", izjavio je demograf Stevo Pašalić.

Kaže, vrijeme je da tome dođe kraj.

"Godina 2011. posljednja je prilika da se uvrstimo u međunarodnu statističku evidenciju i da budemo zajedno sa 233 zemlje ili teritorije. Samo Liban i Somalija neće obaviti popis 2010. ili 2011. godine i ako je BiH mjesto s njima, onda neka se popis i ne uradi", rekao je Pašalić za "Nezavisne novine".

Dodao je da popis stanovništva u BiH treba obaviti po modelu koji se uvijek primjenjivao na ovim prostorima, jer su konstitutivni narodi u BiH njena ustavna kategorija.

"Ne bude li tog izjašnjavanja, mi praktično derogiramo Ustav. Privatna je stvar svakog stanovnika je hoće li se uopšte izjasniti o nacionalnosti. Međutim, moje čvrsto uvjerenje je da je interes svakog naroda da se izjasni o svom nacionalnom i religijskom opredjeljenju i time niko nije ugrožen“, naglasio je Pašalić.

On je dodao da više od 76 odsto zemalja ima izjašnjavanje o jeziku, 75 odsto o nacionalnoj pripadnosti i oko 55 odsto o religijskoj pripadnosti.

"U Evropi su sve multietničke zemlje to obavljale, a nisu zemlje koje su dominantno jednonacionalne kao što su na primjer Francuska i Njemačka", rekao je Pašalić.

Govoreći o popisu dijaspore, Pašalić je pojasnio da je preporuka UN da se popisuje svaki stanovnik koji je najmanje godinu dana imao prebivalište u BiH.

"Oni koji su državljani BiH, a ne nalaze se u BiH, i dalje ostaju njeni državljani i niko im to ne oduzima. Mora se praviti razlika između stanovnika i državljana“, istakao je Pašalić.

Dodao je da oni koji žive izvan BiH mogu biti na posebnim pisnicama, kako bi se vidjelo koliko ljudi ima u dijaspori, ali ne mogu ući u ukupan broj stanovnika.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE