• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva optužnica u slučaju "CIPS"

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Mladena Smiljanića (32), policajca iz Brčkog, zbog krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja.

 Prva optužnica u slučaju "CIPS"  Izvor: MONDO

Optuženi Smiljanić zaposlen je u policiji Brčko distrikta BiH, a u ovoj policijskoj organizaciji radio je kao kontakt osoba za saradnju sa Interpolom, sazanje portal sarajevo_x.

Optužnica Tužilaštva BiH, između ostalog, tereti optuženog da je, tražio mito od određnih osoba u zamjenu za neproslijeđivanje informacije o postojanju međunarodnog naloga za hapšenje, za osobe koje su podnijele zahtjev za izdavanje ličnih dokumenata iz sistema "CIPS", u matičnoj kancelariji Brčko distrikta BiH.

Optuženi se takođe tereti za neunošenje informacije u baze podataka za provjere policije Brčko distrikta BiH, o nalogu za hapšenje izdatom od Suda BiH, protiv osobe osumnjičene da je organizator izdavanja ilegalnih osobnih dokumenata BiH.

Optuženi Smiljanić Mladen tereti se da je počinio krivično djelo primanja mita ili drugih oblika koristi, iz člana 374. stavak 1. KZ Brčko distrikta BiH, i zloupotrebe položaja ili ovlašćenja iz člana 377. stavak 1. KZ Brčko distrikta BiH.

Ovo je prva optužnica podignuta u okviru opsežne istrage o zloupotrebama i ilegalnom izdavanju ličnih dokumenata u okviru sistema "CIPS", a koju provodi Posebno odjeljenje za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je uz podršku i saradnju Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) i policije Brčko distrikta BiH, provelo istragu i podiglo optužnicu.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE