• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Logoraši traže smjenu Jovičića

Bivši logoraši, borci i porodice poginulih i nestalih od srpskog člana Predsjedništva BiH traže da smijeni srpskog oficira za saradnju s Hagom.

 Logoraši traže smjenu Jovičića Izvor: MONDO

Smjenu Trivuna Jovičića zahtijevaju nezadovoljni što "skoro 10 godina nije učinio gotovo ništa da haške sudije i tužioce uvjeri u razmjere stradanja Srba u proteklom radu".

Sekretar Saveza logoraša RS Obrad Bubić uvjeren je da je od Jovičićevog rada najviše koristi imalo haško tužilaštvo.

"Nikome nije jasno šta on radi u Hagu skoro deset godina. Umjesto 'srpski oficir za vezu s Haškim tribunalom', Jovičić bi trebalo bi da se zove 'oficir za isporučivanje Srba Haškom tribunalu'. Pitamo se šta je on uradio da pomogne optuženim Srbima da dokažu svoju nevinost ili da pomogne bivšim srpskim logorašima da istinu o svom stradanju ispričaju haškim tužiocima i sudijama", kaže za "Press RS" Bubić.
Dodao je da će Savez logoraša RS, zajedno sa Boračkom organizacijom i predstavnicima porodica poginulih i nestalih, tražiti od člana Predsjedništva BiH iz RS Nebojše Radmanovića, koji je nadređen srpskom oficiru za saradnju s Hagom, da smijeni Jovičića i na njegovo mjesto imenuje osobu koja će voditi računa o interesima najugroženijih kategorija stanovništva u RS.

"Prije nekoliko mjeseci izrazili smo nezadovoljstvo radom bivšeg direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Jovana Spaića i tražili od premijera RS Milorada Dodika da ga smijeni. On je poštovao naš stav i smijenio je Spaića. Nadamo se da će i srpski član Predsjedništva BiH imati razumijevanja i da će na Jovičićevo mjesto imenovati nekoga ko će poštovati srpske žrtve umjesto što stoji na usluzi haškim tužiocima", kaže Bubić.

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik republičke Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović.

On kaže da ova organizacija nema nikakvu komunikaciju sa srpskim oficirom za vezu s Haškim tribunalom.

Mitrović ističe i da je prosto nevjerovatno koliko je bošnjački oficir za vezu s Hagom Amir Ahmić aktivniji i prisutniji u medijima od Jovičića.

"Bošnjački oficir za vezu s Tribunalom u Hagu Amir Ahmić mnogo je prisutniji u medijima i na usluzi je bošnjačkim nevladinim organizacijama koje zastupaju interese njihovih žrtava. 'Majke Srebrenice' i slične organizacije su se odomaćile u Hagu i do predsjednika Haškog tribunala Patrika Robinsona mogu da dođu kad požele i da mu iznesu svoje stavove. To nije slučaj sa organizacijama koje zastupaju srpske žrtve, a najodgovorniji za to je upravo Jovičić. Zbog njega smo u svojevrsnoj izolaciji, jer on neće ni da kontaktira s nama. Ne znam da li to radi svjesno, ali na taj način se odriče veoma važnih podataka, čime pravi veliku štetu Republici Srpskoj", zaključuje za isti list Mitrović.

Predsednik BORS-a Pantelija Ćurguz kaže da bi nadležni organi trebalo da analiziraju izvještaje Kancelarije za reviziju institucija BiH o radu oficira za vezu sa Haškim tribunalom i na osnovu toga da preduzmu i odgovarajuće mjere.

"U revizorskom izveštaju za 2007. godinu navodi se da je srpskom oficiru za vezu na ime plaćanja doprinosa za PIO za njegovu suprugu isplaćeno više od 13.000 KM. U izvještaju stoji da se isplata tog novca odnosi na period od aprila 2001. do kraja 2007. godine. Međutim, pošto je Pravilnik o platama i drugim primanjima oficira za vezu usvojen u februaru 2007. godine, a primjenjuje se od 1. januara te godine, postavlja se pitanje opravdanosti retroaktivne isplate doprinosa za PIO. Zato bi sve to hitno trebalo istražiti", poručio je Ćurguz.

Dodao je da je Kancelarija za reviziju institucija BiH utvrdila da su oficiri za vezu s Haškim tribunalom nenamjenski i neracionalno trošili novac iz budžeta, ali da nikada nikome nisu polagali račune.

"Ne tvrdim da je Jovičić nezakonito trošio budžetska sredstva i da ih je zloupotrijebio, jer time treba da se bave neki drugi organi, ali smatram da je zloupotreba i to što od njegovog posla nema nikakvih rezultata", kaže Mitrović.

Trivun Jovičić nije želio da komentariše optužbe na svoj račun.

"Nemam nikakav komentar i ne dajem izjave za medije", sve je što je "Pressu RS" rekao.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE