• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik u Donjoj Gradini: Danas bih najradije ćutao

Autori mondo.ba Autori Agencije

"Prije 71 godinu ovdje je život pobijedio smrt, ali istina ni do danas nije uspjela nadglasati laž", kazao predsjednik RS Milorad Dodik na obilježavanju 71. godišnjice od stradanja žrtava ustaškog zločina u logoru Jasenovac.

"Mnogo i često govorim raznim povodima i različitim prilikama, ali danas bih najradije ćutao. Smireno da spustim glavu nad jednim od najvećih zločina nad jednim narodom. Ovdje je počinjen najtragičniji događaj u novijoj srpskoj historiji. Ljudi su na najsvirepiji način ubijeni samo zato što su druge vjere i nacije", kazao je Dodik.

"Prije 71 godinu ovdje je život pobijedio smrt, ali istina ni do danas nije uspjela nadglasati laž. Možda zato jer se o Jasenovcu ne govori dovoljno, iako bi o njima trebalo govoriti više i češće i na svakom mjestu. Ko će drugo to raditi, ako ne mi".

Kazao je da svijet i danas ćuti o ovom zločinu.

"Ostaje trajno pitanje, zašto nije bilo ranijih napada i oslobađanja Jasenovca, zašto se čekalo da fašizam pobijedi u Evropi. Zašto je vlast bivše Jugoslavije skrivala ovaj zločin i zašto nije dozvolila da se više o njemu zna. Zašto su skrivali da su nas ovdje pobili".

Dodao je da se mrtvih i stradalih mora sjećati.

"Ukoliko se ne sjećamo svojih mrtvih i stradalih, tako zaboravljamo sebe i ono što treba da budemo. Kada smo kao narod mogli preživjeti golgotu, onda možemo preživjeti i političke zamke i spletke. Jasenovački zločin je jedan od najvećih ikada učinjenih. Rane jasenovačkih novomučenika zalog su našeg opstanka i opomena svima nama".

Kazao je, takođe, da je RS nastala iz potrebe naroda da se osjeća slobodno.

"Kada smo izgubili slobodu, bili smo ubijeni. Svi koji bi željeli da objasne događaje iz naše prošlosti a da ne spomenu Jasenovac, ne mogu shvatiti sve ono što se desilo u skorijoj prošlosti. RS je nastala iz potrebe naroda da se osjeća slobodno. Niko nema pravo da se igra državom koja je tako skupo plaćena", i dodao:

"Mi ne možemo živjeti pod stalnim pritiscima na RS, samo želimo prava koja su nam zagrantovana Dejtonom. Želimo da budemo uvaženi u onoj mjeri u kojoj dozvoljavaju naše nadležnosti".

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio da je ovo mjesto jauka, stradanja i smrti nevinih ljudi, da je ljudski i hrišćanski oprostiti, ali da je sveta obaveza srpskog naroda da se sjeća tog zločina i da ne prestane da istražuje ovo stradalno mjesto.

"Protiče osma decenija od mučeničke smrti na stotine hiljada nevinih, koji su imali sreću da budu rođeni kao Srbi, i nesreću da potpadnu pod vlast ustaških zlikovaca kojima je bilo na pameti samo uništavanje Srba", naveo je Nikolić, obraćajući se okupljenima na stratištu Donja Gradina.

On je napomenuo da još nisu do kraja istražene sve grobnice i jame po Donjoj Gradini.

"Ovdje su divlje zveri mučile, skrnavile, iživljavale se, ubijale nožem, maljem, davile u rijeci, rijetko pucale, da se ne bi čulo, u djecu, u svoje dojučerašnje komšije, prijatelje, sugrađane druge vjere i nacije", rekao je predsjednik Srbije.

Prema njegovim riječima, to što su prošle decenije od stravičnog ratnog zločina genocida nije razlog zašto u svijetu ćute i gledaju da se sve to što manje pominje.

"Razlog je što su pobijeni Srbi, a ubice su bili Hrvati. Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreol žrtve. Donja Gradina se ne uklapa u tu dirigovanu podelu naroda", istakao je Nikolić.

On je podsjetio da je u jasenovačkom logoru stradalo o više od 700.000 ljudi, od kojih je više od 360.000 Srba završilo u donjogradinačkim jamama, najvećem stratištu tog logora.

"Ustaški dželati ostavili su za sobom 105 masovnih grobnica od preko 10.000 metara kvadratnih i još 22 čija veličina još nije utvrđena", naveo je Nikolić i dodao da se u strašnoj statistici, u brojevima žrtava, jama, mjerama, ne smije zaboraviti ljudski lik žrtve, svaki čovjek ponaosob.

Nikolić je poručio da se od Hrvatske danas ne traži da voli Srbiju, da je dovoljno samo da pokaže da želi da uzvrati prijateljstvo koje joj Srbija nudi, te da se odvoji od ustaških zločina i "ne plaši suočavanja sa dijelom mračne istorije u kome nije ni učestvovala, ne dozvoli da je neko uvede u zločin zaborava zločina".

Predsjednici Srbije Tomislav Nikolić i Republike Srpske Milorad Dodik položili su vijence za nevino stradale na grobnom polju "Topole" u Spomen-području Donja Gradina.

Vijence su položile i delegacije jasenovačkih logoraša iz Republike Srpske i Srbije i Velimir Sakan, izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, zatim delegacije Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH, Narodne skupštine RS, delegacija Vlade RS, Srbije i Izraela, Vijeća naroda RS, ambasadori Ruske Federacije, SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Delegacije EU i mnogi drugi.

Nakon polaganja vijenaca na grobnom polju "Hrastovi" služen je parastos i pomen za nevino stradale žrtve srpskog, jevrejskog i romskog naroda. Parastos za pravoslavne žrtve logora Jasenovac služio je Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem uz sasluženje više sveštenika. Za stradale Jevreje molio se rabin Jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel, a za stradale Rome molitvu je vodio Dragoljub Acković.

Obilježavanje Dana sjećanja na nevine stradale žrtve logora Jasenovac i Donje Gradine nastavljeno u "Spomen-području Donja Gradina" gdje je otvorena izložba učeničkih likovnih i literarnih radova o temi "Jasenovac".  Izložbu je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, a nagrađeni učenici čitali su svoja djela.

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU IZ DONJE GRADINE

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja najveće stratište u Drugom svjetskom ratu na teritoriji nekadašnje Jugoslavije. Prema procjenama stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u tom logoru ubijeno je oko 700.000 ljudi, najviše Srba, Jevreja i Roma.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE