• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruke uvis, ovo je pljačka!

Banjalučki razbojnici sve češće pljačkaju usred dana po gotovo identičnom scenariju. Dok se napadnuti službenici snađu, razbojnici su već na sigurnom.

 Ruke uvis, ovo je pljačka! Izvor: MONDO

Svjedoče o tome posljednje pljačke banaka i pošte u Banjaluci.

Grupa maskiranih i naoružanih momaka upada u odabrani objekat i prvo savlada čuvara, otmu mu pištolj ako ga ima, a poslije toga isprazne kasu. Dok se napadnuti službenici snađu, razbojnici su već u bijegu na sigurno.

Za prevoz koriste uglavnom ukradene automobile i skutere koje policija kasnije pronalazi zapaljene u okolnim šumarcima, prenosi "Fokus".

List podsjeća da je na ovaj način nedavno opljačkana poslovnica Hipo Alpe Adria banke u banjalučkom naselju Lauš i pošta u Vrbanji, koju su razbojnici napali u vrijeme isplate penzija.

Isto tako, na meti razbojnika su i kladionice, benzinske pumpe, prodavnice, kuće pa i pojedinci za koje razbojnici tipuju da posjeduju nešto što bi njima bilo od koristi.

Ljudi koji su doživjeli susret oči u oči s pljačkašima tvrde da se to neprijatno iskustvo na ovaj ili onaj način odrazilo na njihov život.

Savjet policije radnicima i građanima koji se zateknu u objektima koje napadnu pljačkaši jeste da ne preduzimaju ništa što bi izazvalo neželjene reakcije razbojnika.

"Neophodno je da budu pribrani i vode računa o ličnoj bezbjednosti. Takođe, poželjno je, ako je moguće, da uoče što više detalja o izgledu i oružju koje su koristili razbojnici, što policiji kasnije može da bude od koristi. Šalterskim radnicima se takođe savjetuje da ne preduzimaju nikakve nesvjesne radnje kako neko ne bi nastradao. Očevicima se preporučuje da dostave sva svoja saznanja, kao što je opis onoga što su vidjeli. Potrebno je da to odmah prijave najbližoj policijskoj stanci, makar i anonimno, putem telefona, pisma ili slično", poručuje Darko Ćulum, šef Sektora kriminalističke policije u CJB Banjaluka i naglašava da je borba protiv razbojnika dosad bila većinom uspješna, a policija računa i na pomoć građana.

Ćulum apeluje da se i objekti koji su potencijalno izloženi ovakvim dešavanjima kvalitenije zaštite.

U bankama ističu da nastoje postići visok nivo bezbjednosti.

U Hipo banci tvrde da se, pored pridržavanja internih procedura u vezi s bezbjednošću, pridržavaju i obavezujućih smjernica Hipo Grupe, kada je riječ o fizičkom i tehničkom obezbjeđenju svih zaposlenih, objekata i imovine.

Pored ove banke, u Banjaluci su tokom ove godine na udaru razbojnika najviše bile poslovnice Rajfajzen banke. U ovoj banci nisu, međutim, bili voljni da kažu bilo šta o pravilima ponašanja svojih službenika u kritičnim situacijama.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE