• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema novih uslova za MAP

NATO neće uvoditi nove uslove, niti vezati proces ustavnih promjena za aplikaciju za Akcioni plan za članstvo (MAP)

 Nema novih uslova za MAP Izvor: MONDO


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen istakao je u petak da NATO neće uvoditi nove uslove, niti vezati proces ustavnih promjena za aplikaciju za Akcioni plan za članstvo (MAP).

Rasmusen je u razgovoru sa članovima Parlamentarne skupštine BiH naglasio da će NATO razmotriti sposobnost BiH za ispunjavanje uslova potrebnih za članstvo u toj organizaciji.

On je ocijenio da je vidljiv napredak u BiH od prijema u Partnerstvo za mir, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Članovi Parlamentarne skupštine BiH ponovili su generalnom sekretaru NATO-a da je članstvo u ovoj vojno -političkoj alijansi jedan od dva prioriteta BiH o kojima postoji nepodijeljeno političko jedinstvo.

Oni su istakli da bi prijem BiH u NATO-u obezbjedio trajni mir i stabilnost u zemlji i regiji, relaksirao političku retoriku, ali i privukao nove investitore, navodi se u saopštenju.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić ocijenio je da bi uključenje BiH u Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP) ojačalo njenu stabilnost i predstavljao dodatni pozitivni element koji bi mogao doprinijeti uspjehu drugih reformskih procesa u BiH.

Špirić je istakao da je uspjeh do sada provedenih reformi garancija koja pruža BiH osnovu da može zakoračiti u narednu fazu saradnje sa NATO-om.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH zatražio je tokom susreta sa generalnim sekretarom NATO-a Andersom Fog Rasmusenom podršku za napore BiH da uđe u MAP, kao zadnju fazu uključenja u punopravno članstvo u NATO.

Špirić je naglasio da je, zahvaljujući ostvarenom napretku BiH, prestala da bude konzument mirovnih operacija u okviru NATO-a i prešla u saveznike, učestvujući u mirovnim operacijama u svijetu.

On je generalnog sekretara NATO-a upoznao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH prilikom čega je bilo govora i o perspektivama evroatlantskih integracija BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je za BiH od krucijalne važnosti prihvatanje aplikacije za Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

U okviru predavanja o temi "BiH i Zapadni Balkan na putu u Evropsku uniju" koje je održao u Ljubljani, Komšić je naglasio da je prihvatanje ove aplikacije za BiH važno radi bezbjednosti i stabilnosti, te kao preduslov nastavka evroatlanskih integracija, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predavanje je organizovao Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES), u okviru Komšićeve službene posjete Sloveniji.

(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE