• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezvizni režim na proljeće!?

Predsjednik Evropske inicijative za stabilnost vjeruje da bi najkasnije do jula iduće godine građanima BiH mogle da budu ukinute vize.

 Bezvizni režim na proljeće!? Izvor: MONDO

Predsjednik ESI Gerald Knaus izrazio je nadu da bi građani BiH početkom proljeća naredne godine, a najkasnije od jula, mogli bez viza putovati u zemlje Evropske unije.

Knaus se nada da bi predsjednici država ili vlada 27 zemalja članica EU na samitu u ponedjeljak mogli prihvatiti preporuku Evropskog parlamenta i time otvoriti vrata za ukidanje viznog režima za građane BiH i Albanije već na proljeće 2010. godine, čim se ispune svi preduslovi.

"Nadamo se da će EU prihvatiti preporuke Evropskog parlamenta. Time bi se bitno popravio stav Evropske komisije od prije nekoliko mjeseci, kada je to tijelo preporučilo da BiH ostane na 'crnoj listi", rekao je Knaus za "Dnevni avaz".

On je naveo da je danas BiH na istom nivou koji su Srbija i Crna Gora imali u maju, kada su dobili preporuku za bezvizni režim i dodao da samo eksperti Evropske komisije daju procjenu o tome koliko je urađeno po ovom pitanju.

"Ako sve bude u redu, BiH može imati bezvizni režim do aprila naredne godine", rekao je Knaus i dodao da ESI smatra da Komisija mora objaviti da je BiH napravila značajan iskorak i da njeni građani zaslužuju da su na bijeloj šengen listi čim njeni eksperti provjere činjenično stanje.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE