• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stranci bez posla u BiH!?

Ko će u BiH od iduće godine dijeliti pravdu, domaće ili strane sudije!?

 Stranci bez posla u BiH!? Izvor: MONDO

Visoki sudski i tužilački savjet BiH (VSTS) još nije započeo proceduru izbora domaćih sudija i tužilaca koji bi početkom naredne godine trebalo da zamijene međunarodne.

U VSTS čekaju da stranim sudijama i tužiocima mandat i zvanično istekne 31. decembra, nakon čega će, kažu, raspisati konkurs za izbor domaćih tužilaca i djelilaca pravde.

"Njima mandat ističe krajem idućeg meseca i ako odu iz BiH, onda ćemo raspisati konkurs", rekao je za "EuroBlic" predsjednik VSTS Milorad Novković.

Istovremeno, predstavnici SNSD u Parlamentu BiH koji su praktično presudno doprinijeli što stranim sudijama i tužiocima nije produžen mandat, pitaju se zašto VSTS već nije započeo proceduru izbora domaćih sudija i tužilaca, izražavajući sumnju da u VSTS "možda očekuju da će visoki predstavnik Valentin Incko produžiti mandat stranim sudijama i tužiocima".

"Njima 31. decembra ističe mandat i što se nas tiče oni su od 1. januara 2010. bez posla u BiH", kaže potpredsedavajuća Doma naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić.

U OHR nisu željeli da otkriju hoće li visoki predstavnik iskoristiti svoja ovlašćenja i eventualno produžiti mandat stranima sudijama i tužiocima u BiH i poslije 1. januara 2010.

"Međunarodna zajednica želi da vidi konkretan dokaz poštovanja zakona i državnih pravosudnih institucija. BiH ima odgovornost da podrži pravosudni sistem i zaštiti ga od političkih uticaja. Politički lideri u BiH moraju shvatiti odgovornost za svoje postupke ili izostanak svog delovanja", navode u OHR.

List podsjeća da je VSTS imenovao 16 međunarodnih sudija u Sudu BiH i deset međunarodnih tužilaca u Tužilaštvu BiH.

Oni su imenovani na osnovu sporazuma iz 2005. koji su potpisali tadašnji visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun i predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić, a odredbe sporazuma su uvrštene u izmjene i dopune Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH. Savjet ministara BiH predložio je nedavno zakonske izmjene kojima je trebalo da se obezbijedi ostanak sudija i tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina, ali on nije dobio podršku u Parlamentu BiH.

Bošnjački predstavnici su insistirali na ostanku svih stranih sudija i tužilaca.
(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE