• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukidanje viza u aprilu?

Evropska komisija mogla bi da ukine vize građanima BiH već u aprilu.

 Ukidanje viza u aprilu? Izvor: MONDO

Ovo je za "Dnevni avaz" izjavio predsjednik Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac.

Ekspertski tim EU doputovaće 7. decembra u BiH da bi provjerio kako se ispunjavaju uslovi iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima koji se odnose na bimotriju i bezbjednost dokumenata i taj posao bi trebalo da bude okončan do 11. decembra.

Genjac kaže da bi već u martu Evropska komisija mogla da kreira prijedlog za ukidanje viza BiH.

"Kada bi sve teklo prema planu, onda bi konačan izvještaj mogao da bude razmotren tokom februara iduće godine i već u martu bi Evropska komisija mogla da kreira prijedlog za ukidanje viza BiH. Nije nerealno da nam vize budu ukinute već u aprilu", rekao je Genjac za "Dnevni avaz".

Genjac rekao je da je do sada u BiH izdato više od 40.000 biometrijskih pasoša, što bi trebalo da bude dovoljno da "položimo ispit" prvog ekspertskog tima.

"Govorilo se o potrebi izdavanja nekoliko desetina hiljada biometrijskih pasoša. Mislim da postoji veliki uzorak koji pokazuje funkcionalnost sistema i bezbjednosti dokumenata. U dijelu koji se odnosi na korupciju i bezbjednost treba izmjeniti i Krivični zakon", istakao je Genjac.

On je naveo da je potrebno još imenovati direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i da Dom naroda usvoji zakon o uspostavljanju agencije za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Genjac je najavio da bi početkom februara u BiH mogao da doputuje ekspertski tim zadužen za bezbjednost granica, unutrašnju bezbjednost i borbu protiv korupcije.

Za četvrti blok (ljudska prava i spoljna politika) neće biti ekspertskog tima, već će samo biti zatražen izvještaj o onome što je u BiH učinjeno.

U tom bloku sporno je neriješeno pitanje ombudsmana, odnosno zahtjev da budu ukinuti entitetski ombudsmani i da ostanu samo na državnom nivou.

Direktor Direktorata za Zapadni Balkan pri Evropskoj komisiji Pjer Mirel izjavio je u utorak da će u prvoj polovini iduće godine vjerovatno biti ukinute i šengenske vize za putovanje državljana Albanije i Bosne i Hercegovine.

Mirel je na skupu o tranzicionoj pravdi u Briselu rekao da se takva odluka Evropske komisije može očekivati s obzirom na to šta te dvije zemlje čine radi ispunjavanja uslova za ukidanje viza.

On je pozdravio odluku EK o ukidanju viza za putovanje državljana Crne Gore, Makedonije i Srbije i ocijenio da će sloboda putovanja mnogo značiti za region.

(MONDO/Agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE