• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PDP: Prepoloviti plate poslanika!

Poslanici Narodne supštine RS iz redova PDP-a traže smanjenje plata svih poslanika za 50 odsto i ukidanje naknada za neprofesionalace

 PDP: Prepoloviti plate poslanika! Izvor: MONDO

Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS predložio je usvajanje zaključka kojim će se plate narodnih poslanika na profesionalnom radu u parlamentu RS u 2010. godini smanjiti za 50 odsto i istovremeno ukinuti naknade poslanika neprofesionalaca.

Poslanik PDP-a Perica Bundalo tokom skupštinske rasprave o Nacrtu budžeta RS za 2010.godinu rekao je da PDP predlaže zaključak kojim Narodna skupština RS zahtijeva od Sekretarijata parlamenta RS da u roku od 30 dana dostavi podatke o svim primanjima po svim osnovama na mjesečnom nivou za narodne poslanike od 1. januara 2008. do 30. oktobra 2009. godine.

On je predložio zaključak, kojim Narodna skupština RS zahtijeva od Vlade RS da parlamentu RS dostavi informaciju o radno-pravnom statusu, funkciji koju obavljaju i primanjima neprofesionalnih narodnih poslanika od 1. januara 2008. do 30. oktobra 2009. godine.

Poslanik SDS-a Kostadin Vasić smatra da Nacrt budžeta RS za 2010. godinu pokazuje "jasno stanje pogrešno utvrđene ekonomske politike i mjera za ublažavanje posljedica svjetske ekonomske krize u RS".

"Prohodi od prodaje `Telekoma Srpske` i naftne industrije RS uskoro će biti potrošeni i neće biti rezervne kase u RS", upozorio je Vasić, dodajući da Nacrt budžeta RS "nema razvojnu već isljučivo potrošačku komponentu".

Šef Poslaničkog kluba PDP-a Branislav Borenović rekao je da je iz Nacrta budžeta RS za 2010.godinu vidljivo da se 16 do 17 odsto budžeta RS "finansira iz kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) , što dovoljno govori koliko je ozbiljna kriza u RS".

Poslanik PDP-a Zoran Đerić zatražio je da parlament RS poništi zaključak Vlade RS o kupovini dva putnička aviona za kompaniju "Skaj Srpska" i odluku o izgradnji aerodruma u Trebinju.

Đerić je rekao da se protivi najavljenom poskupljenju električne energije u RS i da će u slučaju da se to desi tražiti od Vlade RS da odobri subvencije za struju za socijalno najugroženije kategorije stanovništva.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Nikola Baštinac smatra dječijom igrom inicijativu PDP-a, kojom se traži da od naredne godine za 50 odsto budu smanjenje plata narodnih poslanika za profesionalni rad u parlamentu.

"Ovakva inicijativa PDP-a predstavlja dječiju igru, jer oni daju takav prijedlog i `mole Boga` da to ne bude usvojeno", rekao je Baštinac.

Baštinac smatra da je realno smanjenje plate profesionalnih narodnih poslanika za 15 odsto i da ta sredstva budu preusmjerena prema zaposlenim u institucijama osnovnog i srednjeg obrazovanja, kako je to predložio klub poslanika SNSD-a.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE