• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biometrijski pasoši pod lupom EU

Eksperti EU dolaze u BiH kako bi provjerili da li ova zemlja ispunjava uslove za liberalizaciju viznog režima

 Biometrijski pasoši pod lupom EU Izvor: MONDO

Ekspertska grupa Evropske komisije doći će 7. decembra u BiH kako bi ocijenila da li su ispunjeni svi uslovi za liberalizaciju viznog režima u pogledu bezbjednosti identifikacionih dokumenata koji se izdaju u BiH, najavili su danas ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg i direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Siniša Macan.

Macan je pojasnio da će ekspertska grupa od 7. do 10 decembra posjetiti lokalne MUP-ove za izdavanje dokumenata, a da će u februaru doći kako bi ocijenila stanje u oblasti migracije i kontrole granica odnosno vladavine prava i unutrašnjih poslova, a kako bi nakon toga dala konačnu ocjenu o ispunjenosti uslova za liberalizaciju viznog režima.

"Postoji procedura rada kako evropska komisija ocjenjuje napredak. U zavisnosti od dinamike ispunjavanja obaveza institucija BiH ocijenjen je dobar napredak u pogledu izdavanja identifikacionih dokumenata i shodno tome donesena je odluka da u decembru doće ekspertski tim", rekao je Macan novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da je do danas izdato 22 941 bioometrijski pasoš i zaprimljeno oko 26 000 zahtjeva, te da se pasoši izdaju nesmetano i uobičajenom dinamikom.

Prema njegovim riječima, trenutno nema nikakvih problema sa viziranjem ni starih ni novih biometrijskih pasoša, ali da će se po ukidanju viza građanima BiH bezvizni režim važiti samo za biometrijske pasoše.

Ambasador Švedske u BiH Bose Hedberg izrazio je nadu da će ekspertski tim koji čine stručnjaci iz zemalja članica EU biti impresionirani radom i ulogom IDDEEA-e, jer je i lično impresioniran činjenicom da je proizvodnja pasoša otprilike 1 000 dnevno.

Odgovarajući na pitanje da li je moguće da građanima BiH do aprila naredne godine budu ukinute vize Hedberg je rekao da ne može govoriti o tačnom datumu, ali da bi se moglo očekivati ukidanje viza polovinom naredne godine.

"Ekspertski tim koji će doći sada u decembru ocjenjivaće napredak u oblasti prvog bloka, ali će još ekspertskih timova doći u februarau da bi razmatrali određene dijelove drugih blokova i u zavisnosti na to kakav će progres biti urađen do početka februara i ako sve bude u redu onda će se komisija pojaviti sa određenim rješenjem", rekao je Hedberg.

On je naglasio da je švedska Vlada pomogla sistem izdavanja putnih isprava donacijom određenih sredstava za kompjuterizaciju identifikacijskog lanca, te da je donacija upravo s ciljem ubrzanja dolaska BiH na bijelu šengensku listu.

Hedberg je rekao da je glavni zadatak na Savjetu ministara i parlamentu da usvoje glavne odrednice i legislative, a želja moje zemlje je da BiH što prije dođe na bijelu listu.

On je danas u Banjaluci posjetio Centar za skladištenje, personalizaciju i transport dokumenata Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH /IDDEEA/.

Krajem aprila ove godine potpisan je poseban ugovor između BiH i Švedske kojim je Vlada Švedske donacijom u vrijednosti od 4.200.000švedskih kruna pomogla uvezivanje općina u procesu izdavanja biometrijskih putnih isprava.

Finansijskim sredstvima iz ugovora opremljeni su opštinski matični uredi sa odgovarajućom računarskom opremom što je bio osnov za uspostavljanje infrastrukture za automatsku razmjenu digitalno potpisanih podataka na cijeloj teritoriji BiH.

Određena sredstva uložena su i u odgovarajuće obuke službenika matičnih ureda koji su zaduženi za unos i razmjenu podataka, što predstavlja suštinsku kariku u procesu izdavanja biometrijskih putnih dokumenata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE