• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ostaje entitetsko glasanje!

Premijer RS je izjavio da entitetsko glasanje neće biti ugroženo i da neće doći do formiranja vlade BiH, jer ona nije predviđena.

 Dodik: Ostaje entitetsko glasanje! Izvor: MONDO

Republika Srpska neće dovesti u pitanje nijedan segment svoje autonomije - upozorio je premijer Srpske Milorad Dodik i odbacio zahtjeve da se u Predsjedništvu BiH ukine veto koji sprečava preglasavanje.

"U svim razgovorima jasno ćemo reći da se ne može zadirati u statusni karakter Republike Srpske, a ako bude po principu: `uzmi ili ostavi` - ja ću ostaviti", rekao je Dodik.

On je podsjetio da je ponuđena mogućnost od "sedam do do osam tačaka kako bi se napravile neke minimalne korekcije koje u Republici Srpskoj imaju konsenzus, ali moraju biti potvrđene u Narodnoj skuštini, jer je Srpska potpisnik Aneksa 4 Djetonskog sporazuma".

"Pošto je to malo Bošnjacima i jednom broju stranaca, ispada da smo mi jedini koji nešto treba da uradimo ili da damo. Mi smo umorni od davanja. Zinteresovani smo da jačamo institucionalni kapacitet Srpske, u skladu sa Ustavom BiH, i u tom pogledu smo potpuni legalisti sa stanovišta Dejtonskog sporazuma" , naglasio je Dodik, koji je potvrdio novinarima u Banjaluci da će se sutra u Sarajevu sastati sa Džejmsom Štajnbergom, zamjenikom državog sekretara SAD.

Dodik je naveo da ovaj sastanak nije plenaran nego je bilateralan, kao i da pretpostavlja da će se jedan dio razgovora odnositi na ustavne promjene, te da je stav Republike Srpske o tom pitanju "nepromjenjiv i poznat - a to je dogovor domaćih političara".

"Bez sporazuma sa Srpskom nema ustavnih promjena", poručio je Dodik i dodao: "Kada se to dogodi i usaglasi sa Republikom Srpskom, onda možemo doći pred parlament, ali mimo onih osam tačaka koje sam pomenuo - nemoguće je sa naše strane očekivati bilo kakvo dalje proširenje razgovora".

Prema njegovim riječima, oni koji žele promjene ponašaju se po sistemu pritisaka i nastoje da put ka EU iskoriste kao šargarepu da bi Republika Srpska pristala da trajno ukine svoju autonomiju, ali to se neće desiti.

Dodik je naveo da entitetsko glasanje neće biti ugroženo i da neće doći do formiranja vlade BiH, jer ona nije predviđena.

"BiH je sporazumna zemlja, sastavljena od dva entiteta i tri naroda, a Dejtonski sporazum ima svoje garante", napomenuo je Dodik i podsjetio da je Dejtonski sporazum uspostavio politički sistem u BiH i legalitet Republike Srpske i Federacije BiH.

On je rekao da se ne smiju zaboraviti osnovni postulati Dejtonskog sporazuma i naveo da su neki visoki predstavnici to radili na silu, ali da to mora prestati.

"Mi nismo zainteresovani za ustavne promjene, pogotovo ne za ustavne promjene koje zadiru u naša prava, a ona nisu ni protiv BiH ni protiv bilo koga", poručio je Dodik i dodao da je "osnovni problem što međunarodna zajednica nije uspostavila politički sistem za Dejtonski sporazum, nego je pokušala raznim reformama da kreira politički sistem otvaranjem Pandorine kutije".

"Neka je zatvore - ja je nisam otvorio", poručio je Dodik.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE