• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacrt budžeta podijelio poslanike u RS

Rasprava o Nacrtu budžeta u Narodnoj skupštini RS nastavljena je podrškom budžetu vladajućih partija, odnosno osporavanjem opozicionih partija.

 Nacrt budžeta podijelio poslanike u RS Izvor: MONDO

Poslanik SNSD-a Gordana Dukić rekla je da podržava smanjenje plata poslanicima, izrazivši očekivanje da će i neke druge institucije smanjiti primanja, te da će taj novac biti raspodijeljen obrazovanju.

Ona je predložila da se razmotri mogućnost da se dio novca predviđen za osnivanje novih agencija dijelom preraspodijeli i tako "namakne" novac u resore u kojima je trenutno neophodniji.

Dukićeva je rekla da je logično da je socijalna komponenta u doba svjetske ekonomske krize značajnija od nekih drugih, dodavši da nikada nisu bili veći podsticaji za poljoprivredu, nego za vrijeme ove vlade RS.

Prema njenim riječima, podaci Poreske uprave govore da su povećani prihodi od poreza, što pokazuje da je fiskalizacija dala rezultate.

Zinaida Hošić iz SDA ocijenila je da će iduća godina biti mnogo teža nego ova, izrazivši mišljenje da RS očekuju socijalni nemiri, dok Vlada RS još priča o mjerama za suzbijanje ekonomske krize.

Hošićeva je ocijenila da je Vlada RS u ovoj godini "razbacivala novac plaćajući razne sportske događaje i muzičke koncerte".

Ona smatra da "ima previše agencija u RS, poput onih za slivove rijeka, koje troše mnogo novca, a niko i ne zna šta rade".

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Radivoje Bratić pojasnio je da je upravanje vodama do sada vršila Direkcija za vode, u skladu sa Zakonom o vodama i da je njena nadležnost, u skladu sa regulativom Evropske unije, prenesena na Agenciju za vode.

Poslanik PDP-a Radenko Đurica smatra da je Hošićeva "dijelom u pravu, jer mnogi piju hemijski neispravnu vodu", preporučivši da bi "više novca trebalo uložiti u otklanjanje tog problema, a ne u agencije".

Govoreći o smanjenju plata u prosvjeti, Đurica smatra da je granski sindikat u pravu kada se protivi smanjenju plata, pogotovo zato što primanja u prosvjeti nisu izjednačena sa drugim budžetskim korisnicima.

On je predložio da se, ako se već mora, za tri odsto smanji plata u prosvjeti onima koji imaju više od 2.000 KM, za 1,5 odsto zaposlenim kojima je plata veća od 1.600 KM, a onim koji imaju manje da ostane na sadašnjem nivou.

Ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović rekao je da nema ništa protiv da se govori o obrazovanju, ali da podržava samo tačne podatke.

Kasipović je rekao da se godinama nije ni provjeravalo kakva je pitka voda u školama i da to prvi put čini ova Vlada.

Poslanik SDS-a Dušan Stojičić je izrazio nadu da predložena projekcija budžeta neće ostati, jer bi time prosvjetni radnici bili "dva puta oštećeni, jer im indeks za obračunavanje plate nije kao u drugih budžetskih korisnika, odnosno manji je za dva indeksa".

Kasipović je podsjetio da je trenutno učešće plata za prosvjetu u budžetu RS 15 odsto, a da je za vrijeme Vlade koju je vodio SDS taj procenat iznosio 11 procenata.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE