• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džombić: Sindikat spreman na smanjenja plata

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić rekao je da su predstavnici Saveza sindikata RS spremni na smanjenja plata, ali po određenim kategorijama.

 Džombić: Sindikat spreman na smanjenja plata Izvor: MONDO

"Sindikat je iznio mišljenje da bi dozvolio smanjenja plata, ali po određenim kategorijama, odnosno da za najmanje plate idu i najmanja procentualna smanjenja, a za veće plate veća smanjenja. Nismo još radili kalkulaciju, ali u svakom slučaju to ćemo uraditi i vidjeti da li to pravi potrebne i dovoljne uštede", rekao je Džombić novinarima u pauzi zasjedanja Narodne skupštine RS.

On je dodao da će se Vlada Srpske odrediti prema ovom mišljenju Sindikata do prijedloga budžeta RS.

Džombić je naglasio da je novi momenat i to što su poslanici SNSD-a predložili dodatno smanjenje plata od 15 odsto, što će stvoriti dodatnu uštedu na nivou plata.

Ministar finansija je ocijenio neiskrenim prijedlog poslanika PDP-a da plate poslanika budu smanjenje za 50 odsto, dodavši da se i to može iskalkulisati, ako ozbiljno stoje iza toga.

Džombić je naglasio da su iznesene primjedbe na porez na dobit, odnosno na povećanje za 15,9 odsto i dodao da već sada postoji izvršenje budžeta koje garantuje da će plan u ovoj godini biti prebačen, tako da, kada se poredi sa procijenjenim izvršenjem, ovaj rast neće biti toliki, već samo nekoliko procenata.

On je ocijenio da je budžet, sa stanovišta prihodovne strane, realan i ostvariv.

Odgovarajući na pitanje da li će iduće godine biti isplaćen borački dodatak za 2009. godinu, Džombić je rekao da on nije ni bio planiran rebalansom, a da će ovaj za 2010. godinu u iznosu od 12 miliona KM, biti isplaćen početkom godine.

Džombić je naglasio da će obveznice po osnovu stare devizne štednje u iznosu od 62 miliona KM, što predstavlja dvije polugodišnje isplate glavnice i kamata, biti isplaćene sa računa posebnih namjena.

On je naveo da je Vlada RS izašla u susret privrednim subjektima tako što izmirenja poreskih obaveza mogu vršiti obveznicama dobijenim na osnovu materijalne i nematerijalne štete, bez obzira da li je neko imalac obveznica ili nije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE