• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi razgovori o ustavnim reformama

Nova runda pregovora o ustavnim reformama u BiH održaće se u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu..

 Novi razgovori o ustavnim reformama Izvor: MONDO

Zamjenik američkog državnog sekretara, DŽejms Štajnberg, u srijedu će doputovati u Sarajevo, gdje će održati bilateralne sastanke sa političkim liderima iz Republike Srpske i Federacije BiH - potvrđeno je u Američkoj ambasadi.

Nova runda pregovora o ustavnim reforma u BiH održaće se u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu, nakon što je propao dogovor domaćih lidera poznat kao "prudski dogovor", a nakon toga i zajednička inicijativa američkih i evropskih diplomata poznat kao "butmirski paket".

Više podataka o sastanku u Ambasadi SAD nisu željeli da iznesu, dok u Kancelariji Evropske komisije nemaju saznanja da li će razgovorima prisustvovati predstavnik EU.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik potvrdio je da će se sastati sa Štajnbergom i da je stav Republike Srpske da domaći političari treba da postignu dogovor o ustavnim promjenama.

"Pretpostavljam da će se dio razgovora odnositi na ustavne promjene, a stav Republike Srpske o tom pitanju je nepromijenjen i poznat, a to je dogovor domaćih političara", rekao je Dodik.

Lider PDP Mladen Ivanić potvrdio da će se sastati sa Štajnbergom i ponovio da su moguće samo one promjene ustava koje se odnose na promjenu načina izbora člana Predsjedništva i Doma naroda BiH i prilagođavanje ustava Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

Štajnberg će u odvojenim susretima razgovarati sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i predsjednikom HDZ 1990 Božom LJubićem u rezidenciji američkog ambasadora u Sarajevu.

Lider Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić sastaće se sa američkim diplomatom, potvrđeno je Srni u SDA.

Predstavnici Stranke za BiH i SDP BiH nisu bili dostupni za potvrdu učešća na sastanku.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i zamjenik državnog sekretara SAD DŽejms Štajnberg vodili su u oktobru butmirske pregovore.

U zajedničkoj izjavi poslije razgovora predstavnika SAD i EU sa zvaničnicima BiH u Butmiru 21. oktobra, Bilt i Štajnberg su naveli da su "EU i SAD snažno oprijedeljene da rade sa građanima BiH i pruže im podršku na putu integracija u evroatlansku zajednicu".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE