• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema povrede interesa Bošnjaka

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske nije pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa ni na jedan od akata skupštine

 Nema povrede interesa Bošnjaka Izvor: MONDO

"Sva pitanja koja su danas bila na dnevnom redu prihvaćena su i uglavnom se radilo o izvještajima i informacijama", rekao je predsjedavajući Vijeća naroda RS Dževad Osmančević.

To su izvještaji o radu Pravobranilaštva RS za prošlu godinu, o realizaciji podsticajnih mjera u poljoprivredi za 2008. godinu i o utvrđivanju imovine u državnoj svojini u poljoprivrednim zadrugama.

Razmatrane su i informacije o stanju u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja u RS, o stanju i uslovima privređivanja u prehrambenoj industriji u RS za 2008. godinu, o implementaciji Zakona o koncesijama i njegov uticaj u sektoru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, o realizaciji Strategije za razvoj porodice u RS, o provođenju Omladinske politike RS i o položaju žena u ruralnim sredinama u RS.

Odgovarajući na pitanje da li će Klub Bošnjaka ponovo početi učestvovati u plenarnim sjednicama Vijeća naroda RS, Osmanćević je rekao da ne može govoriti u ime Kluba.
"Smatram da su stvorene određene pretpostavke poslije odluke Ustavnog suda BiH, sad je sasvim druga situacija i moje uvjerenje je da će Vijeće raditi u punom kapacitetu", istakao je Osmančević.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS od polovine jula odbija da učestvuje u radu Vijeća, dok se o njihovoj apelaciji za ocjenu ustavnosti Poslovnika Ustavnog suda RS ne izjasni Ustavni sud BiH. Bošnjaci su nezadovoljni odlukom Ustavnog suda RS kojom je utvrđeno da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji RS kojim je iz naziva opština Kostajnica i Brod izbrisan pridjev „bosanski“.

Klub Bošnjaka smatra da je takvu odluku omogućio Poslovnik o radu Ustavnog suda RS, ali je njihov zahtjev za privremenu suspenziju Poslovnika Ustavni sud BiH 21. novembra odbio kao neosnovan, a rasprava će biti nastavljena 29. i 30. januara 2010. godine. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE