• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konzul BiH osumnjičen za Dobrovoljačku?

Konzul BiH u Istambulu osumnjičen za ratni zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, piše "Glas Srpske".

 Konzul  BiH osumnjičen za Dobrovoljačku? Izvor: MONDO

U diplomatsko-konzularnoj mreži BiH angažovan je određen broj bivših pripadnika bošnjačke obavještajne službe AID, a oni su posebno aktivni u Beču i Njujorku, tvrdi "Glas Srpske".

Konzul BiH u Istambulu Jusuf Pušina tokom rata je bio ministar policije tadašnje republike BiH, koga je pravosuđe Srbije osumnjičilo za ratni zločin nad pripadnicima JNA u maju 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ambasador BiH u Kuvajtu Jasin Ravašde, koji je na to mjesto postavljen iako je Jordanac, bio je na listi osoba koje su do državljanstva BiH došli na sumnjiv način, otkriva "Glas Srpske" i ističe da su tu listu prije nekoliko godina sačinili obavještajci NATO.

List piše da Ministarstvo inostranih poslova (MIP) BiH već pet mjeseci odbija da sačini sveobuhvatnu informaciju o diplomatsko-konzularnoj mreži BiH u svijetu.

Iako je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić još u julu zadužio MIP BiH da sačini tu analizu, uključujući i podatke o nacionalnoj strukturi osoblja u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, u ovom ministarstvu još ništa nije učinjeno u vezi sa ovim pitanjem.

Špirić je nedavno izjavio da diplomatsko-konzularna mreža MIP-a BiH stvara brojne probleme BiH time što u svijetu djeluju protiv interesa njenog entiteta - Republike Srpske i da mrežu diplomatsko-konzularnih predstavništava treba očistiti od predstavnika ratnih obavještajnih centara.

Poslanik SNSD-a u parlamentu BiH Drago Kalabić istakao je da su pojedina diplomatsko-konzularna predstavništva BiH pretvorena u partijske centrale u kojima su angažovani bivši bošnjački obavještajci.

"Zato ne očekujem da MIP BiH sačini realnu analizu stanja u diplomatsko-konzularnoj mreži, jer bi time napisali optužnicu sami protiv sebe zbog sumnjivih i kriminalnih aktivnosti u tom ministarstvu", rekao je Kalabić.

Političari iz RS tvrde da je ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj odgovoran za brojne promašaje diplomatije BiH poput uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Svazilendom, Dominikanskom Republikom, Republikom Džibuti ili Nezavisnom Državom Samoa.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE