• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fočanski "Prison Break" pomogao brat osuđenog

Haški osuđenik Radovan Stanković, pobjegao iz fočanskog zatvora zahvaljujući bratu Ratku, potvrdio nalaz vještaka.

 Fočanski "Prison Break" pomogao brat osuđenog Izvor: MONDO

Prema nalazu vještaka Rijada Konjhodžića, koji je svjedočio u korist Tužilaštva BiH, na dvije selotejp trake i jednim higijenskim rukavicama pronađeni su biološki tragovi optuženog Ranka Stankovića, kojem se sudi za pomaganje pri bjekstvu njegovog brata Radovana Stankovića iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Foči.

Dušan Keckarević, molekularni forenzičar iz Beograda, potvrdio je za Fenu da je, pregledom kese i upaljača pronađenih u automobilu "golf 3" kojim je Stanković pobjegao iz zatvora, utvrđen identitet dvije muške osobe čije se DNK nalaze na ovim predmetima. U sudnici nije rečeno o kojim osobama je riječ.

"Ovakva vrsta analize je vrlo precizna i u 99 posto slučajeva tačna. Moj zaključak je da je na pomenutim predmetima bilo tragova DNK od dvije muške osobe, ali vrijeme nastanka tragova na upaljaču i kesi nije moguće odrediti", zaključio je Keckarević.

Prema navodima optužnice, Ranko Stanković je između 23. i 25. maja 2007. nabavio automobil "po prethodnom dogovoru s bratom Radovanom", a 25. maja je auto s vozačem stajao ispred Stomatološkog fakulteta u Foči, gdje je osuđenik doveden na snimanje zuba zahvaljujući uputnici doktorice Brankice Davidović.

Nada Mandić, branitelj Ranka Stankovića, osporila je relevantnost forenzičkih izvještaja smatrajući da ovi nalazi nisu i ne mogu biti relevantni jer su rađeni u drugoj državi.

Svjedočenjem forenzičara i uvođenjem više od 50 materijalnih dokaza, Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu završilo dokazni postupak, dok su odbrane optuženih od Suda zatražile da se obavi "rekonstrukcija događaja" na mjestu gdje je Stanković pobjegao.

Haški optuženik Stanković je pobjegao 25. maja 2007. godine stražarima KPZ-a Foča dok je sprovodjen do bolnice na snimanje zuba. Za njim je raspisana crvena Interpolova potjernica. Pripadnici te agencije pretresli su stanove njegovih mogućih jataka, a troje ljudi je uhapšeno zbog pomaganja pri bijegu.

Stanković je optužen za ratni zločin - silovanje u Foči, i osudjen na 20 godina zatvora.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE