• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SAD i EU ne odustaju od BiH!

"SAD i EU jedva čekaju da BiH prođe kroz otvorena vrata članstva u EU i NATO " poručio zamjenik američkog državnog sekretra.

 SAD i EU ne odustaju od BiH! Izvor: MONDO

"Na političkim liderima BiH je da donose odluke koje će pokazati NATO-u i Evropskoj uniji da je BiH spremna da postane punopravna članica", rekao je Džejms Štajnberg.

Zamjenik američkog državnog sekratara okončao je u srijedu u Sarajevu još jednu rundu pregovora sa liderima vodećih političkih partija u BiH.

Poručio je da su SAD i EU zabrinuti situacijom u BiH i njenom spremnošću da u potpunosti učestvuju u procesu evropskih i evroatlantskih integracija.

Istakao je da je u novim razgovorima sa liderima u BiH želio da dobije procjenu u vezi s ostvarenim napretkom u 'butmirskom procesu, kako bi se pokušale riješiti razlike što bi omogućilo kretanje BiH naprijed prema EU i NATO-u.

Štajnberg je naveo da je liderima jasno poručio da članstvo u EU i NATO-u nije pravo, nego nešto što zahtijeva od zemalja da udovolje uslovima i pokažu da mogu doprinijeti ovim institucijama, a da bi dobili i određene koristi od toga.

Naglasio je da lideri napredak moraju da postignu što je moguće prije, s obzirom na to da je naredna godina izborna.

"A kada ulazite u izbornu godinu morate da donesete procjenu o tome da li je političko liderstvo spremno da donese određene odluke", rekao je.

"Nakon posljednjih pregovora shvatio sam da neki od lidera u BiH to shvataju i da su spremni da se angažuju. Imaju različite stavove, ali shvataju važnost angažmana kako bi se zajedno pronašlo rješenje. Neki drugi su više fokusirani na naredne izbore i mislim da su to izazovi koji stoje pred nama", ocijenio je zamjenik američkog državnog sekretara.

Spreman je, kaže, da se opet vrati u BiH, jer, dodao je SAD i EU, bez obzira na to što nije postignut napredak, neće odustati od ovog procesa. Upozorio je , međutim, da je odgovornost isključivo na liderima, a da je međunarodna zajednica spremna da pruži pomoć.

Još je dodao da kada je riječ o butmirskom paketu postoje određeni zahtjevi koje lideri moraju da ispune da bi pokazali spremnost BiH da postane članica NATO-a i EU.

"Važno je da rukovodstvo pokaže da je zemlja sposobna da funkcioniše na efikasan način i da udovoljava potrebama članstva u ovim organizacijama", rekao je Štajnberg.

Istakao je da "SAD i EU jedva čekaju da BiH prođe kroz otvorena vrata ka članstva u EU i NATO-u, ali da su to vrata kroz koja moraju da prođu lideri u BiH".

To za njih, kaže Štajnberg, neće učiniti niko drugi.

(agencije / MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE