• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Invalidnine po cenzusu

Vlada RS utvrdila po hitnom postupku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima boraca, RVI, porodica poginulih.

 Invalidnine po cenzusu Izvor: MONDO

Prijedlogom zakona uvodi se imovinski cenzus za isplatu vojne invalidnine, čija će visina biti određena posebnom uredbom.

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS Radomir Graonić rekao je da se ovaj zakon mora donijeti, jer to nalaže sporazum sa MMF-om i Svjetskom bankom.

Podsjetio je da je Vlada RS 1. oktobra 2010. godine prihvatila provođenje aktivnosti po Zajmu za razvojnu politiku, koji bi se finsirao kreditnim sredstvima Svjetske banke.

Graonić kaže da se izmjene zakona odnose na ograničavanje sticanja prava na mjesečna primanja vojnim invalidima od sedme do 10. kategorije i licima koja bi ostvarila pravo na posebno mjesečno primanje i pravo na porodičnu invalidninu.

Naravno,ukoliko njihovo imovinsko stanje prelazi cenzus, koji će biti utvrđen uredbom Vlade RS.

"Izmjene se odnose i na prestanak prava na mjesečna primanja vojnim invalidima od sedme do 10. kategorije i korisnicima posebnog mjesečnog primanja i porodične invalidnine, ukoliko njihovo imovinsko stanje prelazi cenzus utvrđen uredbom", naveo je Graonić.

Naveo je da zakon predviđa i ukidanje prava na naknadu odlikovanom borcu i porodici poginulog odlikovanog borca.

"Naknada za odlikovanje borca je uvedena u zakon sa namjerom da se na simboličan način dodatno oda priznanje ratnim herojima.
Nažalost, praksa je pokazala da su ona dijeljena neselektivno, odnosno da su ih dobili i mnogi koji ih nisu zaslužili, što prema mišljenju javnog mnenja narušava smisao davanja naknade", objasnio je Graonić.

Prema njegovim riječima, najveći broj porodica poginulih nije dobio posthumno odlikovanje, pa su stavljene u neravnopravan položaj, zbog čega je i potekao zahtjev za brisanjem ovog prava.

Graonić je istakao da se Vlada RS obavezala da u roku od godinu dana, od dana stupanja na snagu ovog zakona, donese uredbu o visini imovinskog cenzusa i ostalim pitanjima u vezi njegove primjene.

"U pregovorima sa MMF-om i Svjetskom bankom, a posebno prilikom donošenja uredbe o imovinskom cenzusu insistiraćemo na tome da se odredba o imovinskom cenzusu ne odnosi na najugroženije boračke kategorije, odnosno da se zaštite ratni vojni ivalidi, odnosno porodice poginulih boraca, koje žive od svojih invalidnina", naglasio je Graonić.

On je napomenuo da je obaveza Ministarstva da zajedno sa boračkim organizacijama donese takvu uredbu, koja će sigurno zaštiti status i egzistenicju ratnih vojnih invlaida i prodica poginulih boraca.

"Istovremeno, sredstvima MMF-a i Svjetske banke ostvarićemo nova radna mjesta i realizovati projekte zapošljavanja i samozapošljavanja demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida sa preostalom radnom sposobnošću, a posebno djece poginulih boraca", istakao je Graonić.

On je naveo da će borački dodatak za 2010. biti isplaćen u januaru, a za ovu godinu kada budu iznađena sredstva i podsjetio da je krajem 2008. registovano 14.316 boraca s tim pravom za koje je trebalo 2.434.795 KM.

Vlada RS utvrdila je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o zatiti civilnih žrtava rata, po hitnom postupku koji, takođe predviđa imovinski cenzus.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE