• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prva žrtva novog gripa u RS

U Kliničkom centru Banjaluka preminuo je pacijent od komplikacija izazvanih novim gripom. što je prvi smrtni slučaj izazvan virusom H1N1 u RS.

 Prva žrtva novog gripa u RS Izvor: MONDO

Prva žrtva novog gripa u RS je Milinko Mihajlović (38) iz Foče koji je preminuo u KC Banjaluka u noći između srijede i četvrtka.

"Pacijent je kod kuće bio bolestan pet dana i javio se u bolnicu u Foči 20. novembra gdje je brzi test na ovaj virus bio negativan. Međutim, pošto mu je stanje bilo teško, prebačen je u Banjaluku i utvrđeno je da se radi o novom gripu", kazala je Jadranka Vidović, načelnik Jedinice intezivne njege u KC-u, na vanrednoj konferenciji za novinare KC Banjaluka.

Ona je dodala da je M.M. primljen u KC Banjaluka u jako teškom stanju, da je tada imao primjetno oštećenje pluća, te da osim zaraze virusom H1N1 nije bolovao od drugih bolesti.

U RS u posljednja 24 časa prijavljena su dva nova slučaja oboljenja od novog gripa potvrđena brzim testom, od kojih je jedna osoba iz Banjaluke, a druga iz Doboja.

Broj oboljelih od novog gripa u RS time se popeo na 257, od kojih je 52 hospotalizovano na Klinici za infektivne bolesti banjalučkog Kliničkog centra.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić ponovio je da će 30.000 doza vakcine protiv virusa H1N1 stići u RS početkom januara istakavši da nije mguće vakcinu nabaviti ranije.

On je demantovao glasine da je među žrtvama novog gripa bilo i onih koji su primili vakcinu.

"Informacije da su ljudi umirali nakon što su dobijali vakcine su obične špekulacije jer niko ne bi dozvolio da se prima vakcina koja je štetna. Novi grip će trajati dvije do tri godine. Problem je što imamo pojedine slučajeve mutacije ovog virusa na što se ne može uticati", rekao je Škrbić.

U FBiH u posljednja 24 časa je potvrđeno je još osam oboljelih od virusa H1N1 čime se broj oboljelih popeo na 324.

Od posljedica novog gripa u FBiH je dosad umrlo troje ljudi, a ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu bore se za život dvoje pacijenata zaraženih virusom H1N1.

Teško oboljeli su tridesetdevetogodišnji Bugojanac koji je priključen na aparate za vještačko disanje, te dvadesettrogodišnja Sarajka kojoj su otkazali bubrezi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE