• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Štajnberg: BiH spremna za dogovore

Zamjenik državnog sekretara SAD Džejms Štajnberg izjavio je da su SAD i EU uvjerene da lideri u BiH mogu postići potrebne dogovore.

 Štajnberg: BiH spremna za dogovore Izvor: MONDO

Štajnberg je naglasio da ti dogovori treba da vode ka evroatlantskim integracijama, kao i da postoji ubjeđenje da BiH nije drugačija od svojih susjeda.

Štajnberg je poručio da je na domaćim liderima odgovornost za donošenje odluka neophodnih da bi BiH postala članica EU i NATO-a.

"Lideri ovdje moraju odlučiti sami da li su spremni donositi odluke da bi procesi bili nastavljeni. Mi /SAD i EU/ smo spremni raditi onoliko koliko god žele raditi vaši političari i želimo pomoći, ali to ne možemo uraditi umjesto vas", rekao je Štajnberg gostujući u emisiji Radio-televizije Republike Srpske.

Komentarišući razgovore koje je juče vodio sa liderima partija iz BiH, on je rekao da su se čule različite poruke, navodeći da neki lideri jasno shvataju šansu koja im se pruža i da su spremni "zasukati rukave i raditi", dok neki drugi iskreno nisu spremni da to urade.

"Podstakli smo ih da moraju shvatiti šta su šanse koje im se pružaju i šta mogu propustiti", rekao je Štajnberg, dodajući da nije koristio nikakvo diplomatsko oružje za ubjeđivanje političkih lidera.

On je istakao da se radi o šansi koja se može iskoristiti ili propustiti, a politički lideri, ako ne donesu potrebne odluke, odgovaraće građanima zašto BiH, kao i ostatak regiona, ne ide ka NATO-u i EU.

Prema njegovom mišljenju, izgubljena šansa za evroatlantske integracije imaće konsekvence za budućnost BiH.

Štajnberg je istakao da domaći političari moraju pokazati sposobnost da donesu odluke koje će dovesti do toga da država funkcioniše i da se unaprijedi funkcionalnost vlasti da bi mogli preuzeti odgovornost koju nosi članstvo u važnim institucijama kao što su NATO i EU. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE