• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Salkić: Je li srpski ili jezik srpskog naroda?

Autor mondo.ba

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić reagovao na izjave predsjednika RS Milorada Dodika zbog izjave da "bosanski jezik ne postoji, samo jezik bošnjačkog naroda".

Dodik je nedavno izjavio da Bošnjaci u RS ne mogu govoriti bosanski jezik, jer Ustav RS kaže da govore jezikom bošnjačkog naroda, te da „onaj ko želi da uči drugi jezik, neka ga uči na onoj drugoj strani“. On je  zaključio da se zakoni i Ustav RS moraju poštovati.

Boraveći u Bratuncu potpredsjednik Ramiz Salkić kazao je novinarima da je logika Milorada Dodika – anticivilizacijska.

„Kao predsjednik entiteta on opravdava diksriminaciju koju vlasti provode nad Bošnjacima i nalazi uporište u Ustavu u kojem piše da su službeni jezici u RS: jezik bošnjačkog naroda, jezik srpskog naroda i jezik hrvatskog naroda. Bošnjaci su se na zadnja dva popisa izjasnili da govore bosanski jezik i to je taj jezik bošnjačkog naroda.

Međutim, njegova diskriminatorska logika i tako uspostavljen režim, žele spriječiti Bošnjake da govore bosanski, jer u Ustavu piše: jezik bošnjačkog naroda. Ako bi se do kraja i slijepo pridržavali Ustava, po takvoj Dodikovoj logici u RS ne postoji ni srpski jezik, već jezik srpskoga naroda. Dodik time poručuje i onima koji žele govoriti srpski jezik, da trebaju otići na drugu stranu, tamo gdje se govori srpski jezik. Jer ovdje je ustavna kategorija jezik srpskoga naroda – dakle preko Drine“, istakao je Salkić.

Takav stav jednog zvaničnika je, dodaje on, nečuven.

„Dodikova izjava je zastrašujuća i zabrinjavajuća. Ona otkriva mračne ciljeve njegovoga režima da negiranjem i zabranama bosanskog jezika prisili Bošnjake da se idu na „drugu stranu“, da se iseljavaju iz RS. Ovo je najozbiljniji udarac na Dejtonski mirovni sporazum“, kaže Salkić i ističe:

„Uvažavamo druge, ali ne damo ni milimetra svoje zemlje i niko nikada neće moći da nas protjeruje i zabranjuje da živimo u svojoj vjeri, govorimo svojim jezikom i imamo svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu“.

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lux

Nećeš ni ti ukinuiti niti preminovati Srpski jezik, niti ćeš ukinuti da se slavi 9. Januar.

Zena-zmaj

Do prije parsto godina bili su Srbi i Hrvati, hriscani. Onda dodjose Turci i prodadose vjeru za veceru. Do prije 42 godine bili su Srbi i Hrvati muhamedanske (muslimanske) vjeroispovjesti, onda iznenada nastade muslimanska nacija (da zahvale Titu i partiji na ustavu iz 1974.), ali smo u skolama svi ucili srpsko-hrvatski/hrvatsko-srpski jezik. Sad bi opet da mijenjaju nacionalnost, ali i da izmisle jezik. Koje su im to skole pozavrsavali i za koje su se jezike odskolovali cijenjeni profesori bosnjackog jezika koji su predavali od 1995? Napravili su miks srpskog i hrvatskog s kojim turcizmom vise. Presmjesno! Sta je u skoli ucio i ovaj smarac? Kojim jezikom sad govori? Poturica gori od Turcina. Vise ih boli i smeta im krv predaka u njihovim venama nego ista na svijetu, a ne mogu bez nje. Zato se satrase ubjedjujuci sve oko sebe da su nesto sto nisu, nadajuci se da ce mnogo puta ponovljena laz postati istina. Zato zatiru one od kojih su potekli, jer znaju da nama ne mogu prodavati maglu, da nas ne mogu ubijediti, jer mi prosto znamo da su potomci najgorih od nas i grijeh svojih predaka nama ne mogu da oproste.

nenad

Dsta je vise tvog podvaljivanja i guranja prsta u oko Srpskom narodu. Vrlo dobro znas da je jezik Srpski, takav je od pamtivjeka i takav ce ostati. Koji ste jezik vi muslimani ucili u vama tako dragoj SFRJ, koju je po vama i vasem vidjenju rasturio Srpski nacionalizam i veliko Srpska ideologija. Pa zar vi koji ste se sami preimenovali iz muslimana u bosnjake, imate pravo da drzite predavanje o nazivu jezika koji bilo ko od naroda ima pravo da se izjasnjava. Kazi javno koji ti je maternji jezik, imate li Istoriju? Da ste imalo mislili na muslimanski narod Srebrenice, koliko ste donacija dobili, tamo bi sad i trava bila zlatna. Za vas je bolje ovako, jer vama nije u interesu da u Srebrenici bude bolje, da bi se mogli predstavljati ko zrtve i narednih par vijekova. Koliku vi snagu za bilo sta imate, dovljno govori podatak da bez pritiska SAD ne mozete doci do svog cilja. Sram te bilo.

xy

Imaju li u Svedskoj i Njemackoj bosanski jezik ili uce jezik drzave u kojoj zive. Ne znam kako je u Hrvatskoj, traze li i tamo bosanski jezik. Poslije jezika trazice i drugu Istoriju, pa i one su nam razlicite. Najbolje da se vratimo u vrijeme bosanskih Bogumila, pa da idemo ispocetka. Jos ako ne bude okupacije Turaka, nece biti ni problema sa jezikom, a mozda ni sa istorijom. Doduse porijeklo i jezik su nam toliko " razliciti" da i treba drugacije da se zove. Mada se trude da pricaju kao Hrvati, dakle uklopili bi se u srpskohrvatski. Ako se vec zovu Bosnjaci, sto im smeta bosnjacki. Treba im onda i ucitelj i nastavnik bosnjackog jezika, dakle na casu jezika u BiH bi trebala predavati tri nastavnika u isto vrijeme. Ako je u Federaciji tako, moglo bi i u RS. A sta je sa ostalim narodima? Bas je komplikovano zivjeti u BiH. U jednom razredu tri jezika, tri istorije, tri pisma. Ups, ima li trece pismo? Pa zar nema ? Trebalo bi i to. Ne znam samo koje bi im pismo odgovaralo. Sve nam razlicito, a jednog smo postali...

Gz

Cista demagogija. Dobro ti znas sta je G. Srpska al malo se pravis "pametan"

MONDO REPORTAŽE