• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Druga žrtva novog gripa u RS

Novi grip odnio je još jedan život u RS. Žrtva je tridesettrogodišnji muškarac, koji je preminuo u nedjelju u KC u Banjaluci.

 Druga žrtva novog gripa u RS Izvor: MONDO

Dežurni ljekar u Jedinici intenzivne medicine KC Banjaluka Peđa Kovačević potvrdio je novinarima da je uzrok smrti neimenovanog muškarca virus H1N1.

"Pacijent je do 23. novembra liječen u Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra, a nakon pogoršanja plućne funckije, prebačen je u Jedinicu intenzivne njege", kazao je dr Kovačević.

Iako je u nedjelju u prijepodnevnim časovima saopšteno da je novi grip uzeo dva života u Banjaluci, dr Kovačević je demantovao te informacije, naglasivši da drugi pacijent nije umro od gripa, ali je imao simptome influence, koji su se postepeno pogoršavali, da bi nakon popuštanja srčane i plućne funkcije, pacijent preminuo. Riječ je o muškarcu, starom 78 godina.

Na pitanje koliko je trenutno životno ugroženih pacijenata na Jedinici intezivne medicine dr Kovačević je rekao da su sada četiri pacijenta u grupi težih, od kojih su dva već na respiratornim aparatima i životno su ugroženi.

Dežurni ljekar Klinike za infektivne bolesti Ivanka Šego podsjetila je da je na ovoj klinici hospitaliovano 65 bolesnika, sa sindromom influence, a kod nekih od njih, dokazano je prisustvo virusa H1N1.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, Amela Lolić, ponovila je još jednom da nema razloga za paniku bez obzira na nove žrtve virusa H1N1.

"Prema statistikama, koje smo do sada imali moglo se očekivati da ćemo imati i preminulih", navela je Lolićeva i još jednom podsjetila na neophodnost preventive ponajprije na ličnu higijenu, pokrivanje usta prilikom kihanja i kašljanja, zračenje prostorija u kojima se boravi, kao i na sve ono što može da smanji rizik od oboljenja.

Do sada je je u Srpskoj od novog gripa oboljelo 280 lica. Od novog gripa do sada su u RS preminula dva pacijenta i jedan pacijen kod koga zaraženost virusom novog gripa nije dokazana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE