• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vasić: Primjeniti pristup rotacije

SNSD smatra da je nemoguće da se funkcije u BiH dijele po popisu iz 1991. godine, jer to ne održava stvarni raspored političkih snaga.

 Vasić: Primjeniti pristup rotacije Izvor: MONDO

"Naši stavovi su poznati. Ne možemo prihvatiti da pozicije koje su jednom pripale Bošnjacima ostanu njihove za vijek vjekova. Treba primijeniti princip rotacije na zajedničkim pozicijama na nivou BiH, kao i u slučaju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH", rekao je Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a.

On smatra da se ne može pričati o tome ko je brojniji, jer bi prilikom rotacija u jednom trenutku bilo više Bošnjaka, drugi put Hrvata, treći put Srba, piše "Fokus".

Potpredsjednik SDA Halid Genjac rekao je da je predsjednik te stranke Sulejman Tihić za 14. decembar sazvao sastanak vladajuće petorke radi prevazilaženja problema oko imenovanja, kojim bi bila zadovoljena ustavna obaveza o imenovanju lica iz konstitutivnih naroda.

Genjac je za "Fokus" rekao da u ovom trenutku postoji disbalans u raspodjeli mjesta i to na štetu Bošnjaka, što predstavlja problem, te da bi to bilo dodatno pogoršano ukoliko bi se na postojeća upražnjena mjesta i na raspisane nove konkurse imenovali nebošnjaci.

Veso Vegar, portparol HDZ 1990, rekao je da je ta stranka dobila poziv SDA i da će se odazvati sastanku.

"Prijedlog SDA raspodjele mjesta na nacionalnoj osnovi tek ćemo analizirati", rekao je Vegar.

Sulejman Tihić, predsjednik SDA, za 14. decembra sazvao je sastanak vladajuće petorke za koji je predložio raspravu o imenovanju ključnih funkcija u agencijama, odnosno direkcijama i upravnim organizacijama u BiH.

Sastanku bi, pored domaćina, trebalo da prisustvuju predstavnici SBiH, SNSD, HDZ BiH, HDZ 1990, predsjedavajući Savjeta ministara, Nikola Špirić, te zamjenik predsjedavajućeg, Sadik Ahmetović. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE