• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnice u slučaju “Vitol”

Specijalno tužilaštvo RS podiglo optužnice protiv bivšeg direktora brodske Rafinerije Ilije drpe i bivšeg ministra privrede RS Milana Bogićevića.

 Optužnice u slučaju “Vitol” Izvor: MONDO

Optužnice protiv Drpe i Bogićevića podignute su zbog krivičnih djela Zaključenje štetnog ugovora i Nesavjestan rad u službi, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva RS, a odnose se na štetni ugovor “Rafinerije nafte” sa kompanijom “Vitol” kojim je RS oštećena za oko 27 miliona dolara.

Drpa se tereti da je kao zastupnik “Rafinerije nafte” iz Borda 5. decembra 2003. godine sklopio ugovor sa kompanijom “Vitol” iz Ženeve o preradi nafte, prihvatajući uslove ugovora za koje je unaprijed znao da su štetni po preduzeće i da ih ono ne može ispoštovati.

Bogićević je optužen da je u svojstvu ministra privrede energetike i razvoja u Vladi RS svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa odobrio izdavanje garancije u ime Vlade RS, za uredno izvršenje pomenutog ugovora bez saglasnosti Vlade, iako je znao da zaključenjem Ugovora i davanjem garancije može za RSi Rafineriju nafte nastupiti veća imovinska šteta, saopšteno je iz Specijalnog tužilaštva.

Zbog neizvršenja ugovornih obaveza, a pozivajući se na izdatu garanciju , kompanija “Vitol “ 28.07.2006. godine pokrenula je sudski spor protiv “Rafinerije nafte “ i RS pred nadležnim sudom u Londonu radi nastale štete i gubitka u iznosu od preko 115 miliona dolara, nakon čega je, tokom pregovora između strana u sporu i postignute nagodbe, Ministarstvo finansija RS u ime tuženih isplatilo na račun “Vitola” 27.397.536 dolara.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE